Maskinbladet, Tyskland

I Bernburg, på Europas ældste såmaskine-fabrik, ruller der den ene rød-hvide såmaskine ud efter den anden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Pöttingers såmaskine-fabrik producerer i øjeblikket såmaskiner for 35 millioner euro om året, og salget er stor vækst, og derfor har området stor fokus hos Pöttinger:

- Vi ønsker at såteknologi skal være en betydelig faktor for, at vi vil nå 450 millioner euro i omsætning inden 2022, og såmaskiner fra Pöttinger skal ligge i top tre i Europa, fortæller Travis Charles Truesdell, marketingchef hos Pöttinger, som også kan fortælle, at Pöttinger kom ud af seneste regnskabsår med 301 millioner euro.

- Vi er overbeviste om, at vi nok skal nå i mål, hvor især såmaskine-salget skal hjælpe os. I seneste regnskabsår udgjorde eksporten af samtlige Pöttingers produkter 86,5 procent, og det samme gør sig gældende for salget af såmaskiner.

Mange store såmaskiner

På fabrikken i Bernburg produceres der knap 40 såmaskiner om ugen, fordelt på den bugserede Terrasem disc-såmaskine, den liftophængte Aerosem samt den liftophængte Vitasem-såmaskiner.

- Den mest populære serie er de bugserede Terrasem-discsåmaskiner, hvor den mest populære enkelte model er den seks meter version, som står for 80 procent af produktionen på Terrasem-produktionslinjen, fortæller Travis Charles Truesdell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken i den østtyske by, Bernburg, dækker et areal på 28.100 kvadratmeter og Pöttinger har netop investeret 10,3 millioner euro i blandt andet en ny 5.000 kvadratmeter hal til samling af såmaskinerne.

Robotter spare tid

På fabrikken produceres der både dele til såmaskinerne, mens andre dele kommer fra underlevenrandør.

- Eksempelvis produceres og samles undervognene til såmaskinerne på vores fabrik i Tjekkiet, mens andre mindre komponenter kommer fra Østrig til fabrikken i Tyskland, fortæller Travis Charles Truesdell.

Dog produceres langt de fleste komponenter, med en godstykkelse på under 12 millimeter på fabrikken i Bernburg ? det gælder eksempelvis tankene.

- Vi har netop fået monteret to svejserobotter, som står for svejsning af tankene. Robotterne har kostet 380.000 euro, men betyder samtidigt også, at vi før brugte otte timer på svejsning af en tank, nu kan klares på blot to timer, påpeger Travis Charles Truesdell om baggrunden for investeringen i svejserobotterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire samlelinjer

På nuværende tidspunkt arbejder der 170 ansatte på fabrikken i to holdskift, så der arbejdes fra klokken 6 om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Der er 48 ansatte på samlelinjerne, som er delt op til hvert produkt.

- Den længeste linje er Terrasem-linjen, hvor der for øjeblikket produceres 10 enheder om ugen. Aerosem svinger fra fire til otte enheder om ugen, mens der produceres 23 Vitasem-såmaskiner om ugen på nuværende tidspunkt.

- Det tager fire dage at samle en gennemsnitlig Terrasem-såmaskine, hvor den store model på ni meter tager 120 samletimer, mens den mindste model tager 35 samletimer alt i alt.

PowerGear afprøvede den fire meter Terrasem-version tilbage i 2014. Læs og se testen HER