Weaving Machinery er en ny No-till-såmaskine på det danske marked, men der er flere års erfaring med maskinen i hjemlandet England.

GD-såmaskinen fra britiske Weaving Machinery er helt ny på det danske marked. Maskinen er udviklet og produceret i England, og den nye danske importør, Jens M. Sørensen fra JMS, faldt blandt andet for de skråtstillede disc på maskinen:

- Med en 25 graders hælding er de skråtstillede disc helt unikke for Weaving Machinery, og de sikrer en ensartet placering af kornet, uanset hvilke forhold der arbejds under, fortæller Jens M. Sørensen, som er den danske importør af de engelske maskiner.

Til trods for en enkelt opbygning, så har maskinen flere egenskaber, som er værd at fremhæve.

- Jens M. Sørensen, JMS.

Drejer og afviger

De skråtstillede disc åber en rille i jorden, hvor den placerer kornet, og derefter lukkes rillen til igen, men pakkehjulene bagerst på maskinen.

- Maskinen er utroligt enkel i sin opbygning og kræver blot 35 til 40 hestekræfter pr. meter at trække. Weaving Machinery producerer såmaskinen i mange forskellige størrelser, hvor tre-meter-versionen er den eneste til liften. I bugserede udgaver findes der versioner på fire og seks meter samt 4,8 og 6,4 meter, fortæller Jens M. Sørensen.

- Til trods for en enkelt opbygning har maskinen flere egenskaber, som er værd at fremhæve. For det første kan samtlige disc give sig sidevejs. Det betyder, at man kan dreje med maskinen i jorden, samt at discene undgår forhindringer som sten og lignende.

Maskinen sætter et tryk på hver disc på op til 200 kg, og trykket er helt i to på alle maskiner.

- På tre-meter-versionen, som vi kigger nærmere på i dag, kan hver side stilles individuelt. Det betyder, at maskinen kan give sig på tværs, hvis der køres på kuperet terræn eller lignende. Desuden vil olien mellem de forskellige pakkehjul fordele sig på den måde, at olien vil løbe derhen, hvor det er lettest. Hvis et dybdehjul passere en forhindring, vil olien løbe til de andre hjul, som sørger for at kompensere for ujævnhederne. Dette betyder, at hjulene altid vil følge discene.

Demonsteres i Danmark

Jens M. Sørensen er i denne uge på rundtur i Jylland for at vise maskinen frem for interesserede danske landmænd.

- Igår kørte vi nær Randers, mens vi i dag, tirsdag den 4. april kører syd for Vejle med maskinen, fortæller han.

Han fremhæver desuden No-till såmaskinen som en maskine til de mindre traktorer:

- Tre-meter-versionen vejer fire ton, så den kræver muligvis en lidt større traktor, men de bugserede såmaskiner med en rigmelig arbejdsbredde kræver ikke ret store traktorer, siger han.

- Pludselig kan man så med sprøjtetraktoren, og det er værd at have i baghovedet, fortæller Jens M. Sørensen, som mener, at de danske landmænd skal lære at tænke anderledes:

- Det her er ikke bare en såmaskine, men nærmere et koncept omkring en helt ny måde at dyrke jorden på, som måske er ret interessant netop nu, hvor kornprisen ikke indbyder til store etbaleringsomkostninger.