Abonnementsartikel

Lettere rengøring og en behagelig arbejdsplads er argumenterne for at gøre lidt ekstra ud af den nyeste traktor på Nordenbjerg Maskinstation.

Allerede på lang afstand er det tydeligt at se, at det ikke er en helt normal Case IH Puma 240 CVX, som Nordenbjerg Maskinstation i det vestlige Jylland har fået leveret.

Med sorte fælge og tonede ruder skiller traktoren sig markant ud fra de øvrige Case IH-traktorer, som den midtjyske Case IH-forhandler, Maskincentrum i Aulum har leveret.

Moderne traktorer i dag er meget lyse i interiøret, og jeg synes, det er meget upraktisk.

- Daniel Brandt Kattenhøj

- Traktoren er ret godt udstyret, men jeg skal også sidde her i rigtig mange timer, fortæller Daniel Brandt Kattenhøj, medindehaver af Nordenbjerg, som han ejer sammen med faderen, Niels Carl Brandt Kattenhøj.

rich-media-1
Daniel Brandt Kattenhøj i førersædet på den nye Puma. Både førersæde og passagersæde er betrukket med læder - ekstraudstyr som kan leveres fra fabrikken i Østrig.

Han har de sidste fem år kørt med maskinstations lastbil, og da han skulle til at køre gylle, og der skulle investeres i en ny traktor, ville han gerne have traktoren til at minde om en lastbil:

- Kabinen er indvendigt blevet lettere at vedligeholde med blandt andet læder i loftet og en anden mere mørk kabinefarve, fortæller Daniel Brandt Kattenhøj.

rich-media-2
Nordenbjerg Maskinstation ejes dels af Daniel og dels af Daniels far: Niels Karl Brandt.

- Moderne traktorer i dag er meget lyse i interiøret, og jeg synes, det er meget upraktisk, hvis man en dag kommer til at sætte en beskidt hånd på kabinens loft eller stolperne. Det er også én af grundene til at gøre lidt mere ud af traktoren.

Sky is the limit

Udstyrslisten er lang på de ting, som er eftermonteret på traktoren. Blandt andet er der monteret hvid Chesterfield læder i loft med røde og hvide LED-lys. I loftet ved soltaget er der broderet teksten 'Sky is the limit'. Alt plast i kabine er taget ud, fået udjævner og blevet malet matsort. Samtlige fire ruder i traktoren har fået solfilm, som alternativ til chaufførens solbriller.

- Puma'en ser mørk ud på afstand, men der er et klart bedre udsyn inden fra kabinen, i forhold til brug af solbriller, fortæller Daniel Brandt Kattenhøj. Bagruden har fået en ekstra mørk toning, da denne på forhånd var tonet fra fabrikken.

rich-media-3
'Sky is the limit' står der i kabinens loft.

Traktoren har desuden fået monteret LED-lys på trappetrin, sidemarkering i spejle, Michelin-mænd på spejl-armene med lys samt rød LED-lys bag frontgitteret, som lyser snuden rød i mørket.

Desuden er fører- og passagersædet betrukket med læder, og der er ventilation i det aktive førersæde. Traktoren er udstyret med centralsmøring, front-PTO, foraksel med bremser, autostyring samt en ekstra værktøjskasse.

rich-media-4
På højre side af traktoren, er der monteres en ekstra værktøjskasse.

Da Puma'en skal køre med fronttank, er der også monteret ekstra tre og syvpolet polet stik i front, som kan tilkobles fra førekabinen, hvilket også er tilfældet med LED-lysene i loftet og lysene i frontgitteret.

To sæt hjul

Desuden har traktoren fået monteret 800/70-38 Michelin bagdæk, som er sat på blanksort fælge, hvor der står skrevet 'Hunter of the fields' i sølvskrift, hvorefter fælgene har fået klarlak.

- Det var et ønske at få nogle brede dæk, så vi på den måde kan kompensere for, at traktoren ikke er så stor fysisk, så vi alligevel kan køre med en gyllevogn om foråret, fortæller Daniel Brandt Kattenhøj.

rich-media-5
De 800/70-38 Michelin bagdæk skal sikre den lille traktor sin berettelse foran den 25 ton gyllevogn.

- Det betyder også, at når foråret er ovre, har vi et hold dæk til at stå, som er betydeligt mere slidte. Dem monterer vi på Puma'en, så vi hen over sommeren og efteråret kører med dæk, som i forvejen er godt slidte, og dermed sparer på mønstrene på de nye dæk, og samtidig ikke er så hård ved græsmarkerne.

Det krævede nye fælge til de nye dæk, og det var én af grundene til, at Daniel besluttede sig for at male fælgene sorte.

- Nu skal jeg blot have malet de fælge jeg har til at stå til 'sommerdækkene' sorte, så traktoren bliver ens både om foråret og efteråret.

rich-media-6
Årets første læs gylle læsses over fra lastbil og til traktoren med gyllevognen.

Første Case IH

Den nye Case IH Puma 240 CVX er den første røde traktor på maskinstationen.

- Vi har byttet en New Holland T8040 til Puma'en og det skyldes flere ting. Jeg ville gerne have en mere snild traktor, som både kunne køre med gyllevogn om foråret, og skårlægger, rive samt frakørselsvogn resten af året. En nabo har en New Holland T7.270, som har samme størrelse som Puma'en, og den har han haft rigtig gode erfaringer med, fortæller Daniel Brandt Kattenhøj.

For et par år siden havde maskinstationen en Case IH Magnum CVX på demonstration, og her blev man rigtig glade for indretningen i den røde traktor.

rich-media-7
Fælgene er malet sort blank, hvor der står skrevet 'Hunter of the fields' i sølvskift, hvorefter fælgene har fået klarlak.

- Jeg er blevet ret glad for armlænet i Case IH-traktoren, og det var også én af grundene til, at det blev en rød traktor denne gang. Desuden har vi fået et rigtigt godt forhold til Maskincentrum i Aulum, som virkelig er hurtige og yder en god service.

Han fortæller desuden, at traktorhandlen først blev indgået i sidst i februar:

- At vi her godt en måned senere allerede har fået traktoren leveret, fortæller en del om den hurtige forhandler, påpeger Daniel Brandt Kattenhøj.

rich-media-8
Kabinen på den nye Puma har blandt andet fået hvidt chester field læder i loftet, også er alt plast i kabine er taget ud, fået udjævner og blevet malet mat sort.