En del fredninger har bestemmelser, der forbyder brug af pesticider og/eller gødning. Det har betydning for tilsagnet om Økologisk Arealtilskud, da tilskuddet er kompensation for, at arealerne skal drives økologisk, herunder at der ikke må bruges pesticider. Det betyder, at man ikke kan få eller opretholde Økologisk Arealtilskud til arealer, hvor der er et forbud mod at bruge pesticider.

- Tilsvarende gælder, at der ikke kan gives tillæg for reduceret kvælstoftilførsel til arealer, hvor der er et forbud mod gødskning. Derudover kan nogle fredninger have bestemmelser om pløje- eller tilplantningsforbud, som kan betyde, at der ikke kan gives frugt/bær-tillæg, oplyser Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internet Markkort

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har nu gennemgået alle fredninger på landbrugsarealer og vurderet, om fredningernes bestemmelser er i modstrid med reglerne i Økologisk Arealtilskud.

- Vi har lavet et lag i Internet Markkort, hvor man kan se, om man kan få tilsagn om Økologisk Arealtilskud. Laget hedder "Fredninger, der ikke kan få ØA", og det ligger under fanen Miljø- og Økologitilskud. Her kan man også se, hvilke bestemmelser i fredningen, der påvirker muligheden for at få tilsagn om Økologisk Arealtilskud, oplyser styrelsen.

Tilbagebetaling

- Gennemgangen af alle fredninger har taget lang tid, og vi har i 2015 og 2016 givet tilsagn til ca. 600 hektar, der ligger inden for et af de fredede områder. Her vil tilsagnet bortfalde, og det tidligere udbetalte tilskud skal betales tilbage, oplyser Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Styrelsen vil snarest sende et brev til de berørte landmænd med oplysning om berørte arealer.

fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der oplyser, hvilke arealer der er berørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog i visse tilfælde muligt at søge tilsagn om pleje af græs- og naturarealer til de arealer, hvor tilsagnet om Økologisk Arealtilskud bortfalder, oplyser Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.