4H har valgt at placere den store lejr på over 1.000 unge på Bornholm nærmere bestemt i Østermarie med udgangspunkt i Folkekøkkenet og Østermariehallen.

- Nordisk Lejr er en markant begivenhed i 4H, og sidst vi havde Nordisk Lejr i Danmark var i 2011 ved Viborg. Her deltog 1.250 unge fra hele Norden, og vi forventer mindst lige så mange igen i sommeren 2019 på Bornholm. Vi har allerede oplevet en fantastisk opbakning fra hele byen i de forberedelser, vi har gjort os, og det er en af årsagerne til at vi afholder det lige netop på Bornholm og i Østermarie, fortæller Henrik Dalum, formand for 4H Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Danmark sidst var vært for Nordisk Lejr var det med overskriften, '4H challenge you(th) - do you dare?' og udfordringer var der masser af. På lejren slog man eksempelvis verdensrekorden i Stomp, da 1.146 unge 4H'ere dansede og sang Stomp i ni minutter og 23 sekunder. Imens de slog rytmen på 700 plastikvandkander, 200 murerbaljer og en masse tomme konservesdåser fra lejrmaden. Det gav en plads i Guinness Rekordbog.

- Om vi skal slå en verdensrekord igen i 2019, det kan jeg ikke love. Men jeg lover, at det bliver stort. For vores opgørelser fra 2011 viser, at der blev skrællet 750 kg kartofler om dagen, og forbrugt 70 kubikmeter vand om dagen samt en hel palle toiletpapir. Regningen på skumfiduser til lejrbålet blev på over 30.000 kroner, så måske skal et af vores mål på den kommende lejr være at mindske mad- og vandspild, siger Henrik Dalum.

Natur, dyr og mad på programmet

Nordisk Lejr afholdes hvert andet år, og deltagerne er medlemmer af 4H i alderen 14 og 25 år. Ugen bliver fyldt op med aktiviteter, som passer ind i 4H's koncept, det vil sige alt som har med natur, mad og dyr at gøre. 4H's grundlæggende princip handler om, at lære ved at udføre. Så derfor vil de mange unge deltagere få en meget aktiv uge, hvor de prøver sig selv af inden for en lang række interesseområder.

- Vores styregruppe skal nu på inspirationstur til Bornholm for at være turister, da vi inden sommerferien skal have nogle af de første aktiviteter planlagt og booket. Vi skal se på alt fra vandreture i den bornholmske natur til besøg hos lokale fødevareproducenter og andre aktiviteter, som unge 4H'ere er vilde med. Jeg er stolt over, at vi skal vise en dansk ø frem for de mange besøgende, så jeg glæder mig rigtig meget til sommeren 2019, understreger Henrik Dalum.

I denne sommer foregår Nordisk Lejr i Kalnes, Norge, og 4H Danmark forventer at mindst 50 danske 4H'ere deltager i lejren.