Med baggrund i en trængt økonomisk situation må Landbrugets Kartoffelfond ophøre med kartoffelforædling i Vandel med udgangen af marts 2017. Fonden har drevet forædling på lokaliteten i Vandel siden 1954 og leveret dyrkningssikre kartoffelsorter til såvel dansk- som udenlandsk kartoffelavl.

Forædlingen af nye kartoffelsorter videreføres af Danespo A/S som har lejet forædlingsstationen og overtaget medarbejderne. Danespo planlægger at bygge en ny tidssvarende forædlingsstation til fremtidig dansk kartoffelforædling. De gamle faciliteter i Vandel skal anvendes indtil den nye forædlingsstation står klar til indflytning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det glæder både bestyrelsesformand Martin Arvad for Landbrugets Kartoffelfond og direktør Lars Næsted, Danespo at der et fundet en solid løsning for fondens ansatte og for fortsat kartoffelforædling i Danmark

KMC amba og Danespo A/S har i mange år i fællesskab holdt hånden under dansk kartoffelforædling og har blandt andet ydet underskudsgaranti til fondens aktiviteter. Trods den store opbakning har det ikke været muligt at opretholde den forædlingsindsats som kræves af moderne kartoffelforædling i dag.

Kartoffelplanter er sammenlignet med de fleste andre landbrugsafgrøder genetisk set komplicerede at forædle og kravet til egenskaberne i de nye sorter har været støt voksende år efter år. Trods udfordringen ser KMC og Danespo tydeligt nødvendigheden af fortsat sortsudvikling i kartofler og vil også i fremtiden arbejde sammen inden for aktiviteter som understøtter frembringelse af nye kartoffelsorter.