Abonnementsartikel

Hans Sønderby Christensen kalder Miljøstyrelsen svar for en retorisk kovending, der anerkender den kritik, som Sønderby kom med i første omgang.

I kølvandet på det samråd om de danske grundvandsindberetninger, der blev afholdt torsdag den 23. marts er kritikken fra Bæredygtigt Landbrug væltet ned over Esben Lunde Larsen og embedsværket.

Senest har Hans Sønderby Christensen, der er advokat for Bæredygtigt Landbrug, udtalt, at han mener, at ministeren afgav misvisende oplysninger på samrådet. Det kan du læse mere om her.

Den kritik har vi på Maskinbladet forelagt pressetjenesten i Miljø- og fødevareministeriet, der har sendt et svar retur fra Hans Peter Olsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen. Du kan læse det fulde svar her.

I den oprindelige kritk angriber Hans Sønderby Christensen minister Esben Lunde Larsen for - i et svar til Enhedslistens Maria Reumert-Gjerding - at sige, at udviklingen i nitratforekomsten er det væsentlige, mens det ifølge advokaten fremgår af Nitratdirektivet, at det er forureningens omfang, der skal dokumentes, mens det skal være muligt at se på udviklingen. Altså er ovenfanget ifølge Hans Sønderby Christensen det væsentlige. Den udlægning er Hans Peter Olsen ikke enig i. I sit svar til Sønderby skriver kontorchefen blandt andet:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Udviklingen er det helt væsentlige at beskrive. Det skyldes, at vi skal efterleve formålet med nitratdirektivet, der er at nedbringe og forebygge vandforurening forårsaget eller fremkaldt af nitrater, der stammer fra landbrug.

Retorisk kovending

Hele kontorchefens svar kalder Hans Sønderby Christensen nu for en retorisk kovending:

- Det er ikke nyt, at når man kritiserer Styrelsen, så ændres retorikken en smule. Jeg ser Styrelsens ændrede retorik som en nedtoning af udvikling - altså som en erkendelse af, at min kritik er berettiget. Det er ganske vist godt pakket ind, og derfor meget vigtigt, at det hurtigt kommunikeres ud til Folketingets medlemmer, herunder til spørgeren, Maria Reumert-Gjerding, og de andre medlemmer af udvalget, at måling af omfang er ekstremt vigtig, for det er omfang, som er omtalt i direktivet. De 20 procent er et centralt tal. Måling af en udvikling skal være mulig, præcist som Kommissionen skriver, men det er omfanget, som er direktivets omdrejningspunkt, og det skal frem i det åbne, siger Hans Sønderby Christensen til Maskinbladet.