I 2015 var der en del lejesæd i marker der ikke var vækstreguleret, og i 2016 var der generelt kun meget lidt lejesæd. Det var to meget forskellige år. Hvor foråret 2016 var køligt, oplevede vi en langsom vækst, og behovet for vækstreduktion var mindre, så var 2015 et mere normalt forår, hvor rapsen nærmest eksploderer i vækst i strækningsfasen.

- Vi kender bedst rapsen som vi så den i 2015, med en meget kraftig vækst i strækningsfasen og derfor med et behov for sikring mod lejesæd, fortæller Jesper Kystgaard, Agronomy Manager hos BASF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi vækstregulere rapsen i foråret, tager vi 20 til 30 centimeter af plantehøjden. Samtidig med at vi reducere afgrødehøjden, styrker vi stænglerne og det er med til at minimere risikoen for lejesæd. Alle der har prøvet at høste en rapsmark, der er gået i leje, ved at det ikke kun betyder udbyttetab, men også sænker mejetærsker kapaciteten kraftigt, hvilket i sidste ende også betyder øget omkostninger. Vi skal derfor gøre hvad vi kan for at undgå lejesæd, og med de nu endnu højere kvælstofkvoter vil der mange steder være et øget behov for sikring rapsen mod lejesæd, fortæller han.

Øget potentiale.

Jesper Kystgaard fortæller, at der i rapsen er tre parametre, som kan være med til at øge udbyttet: antal skulper med frø, frø pr. skulpe og frøvægt.

- Erfaringsmæssigt ved vi, at en vækstregulering af rapsen øger antallet af skulper og frø pr. skulpe.

En vækstregulering af rapsen med Caryx ses tydeligt i marken. Ud over en kortere og mere stråstiv rapsplante, får man også en mere harmonisk plante med ændret struktur, med flere sideskud.

- Behandlingen med Caryx bevirker, at hovedskuddet bliver holdt tilbage og udviklingen af sideskud øges. Sideskuddene udvikler og strækker sig, så de kommer med op i lyset, og udvikler flere frøbærende sideskud. Med det øgede antal sideskud ser vi også en mere harmonisk planter, hvor blomsternes placering er mere jævnt fordelt, mellem sideskud og hovedskud. Det gør at sollys har lettere ved at trænge ned i afgrøden under blomstring og sikre en øget fotosyntese, så rapsen har mere energi til at danne og udvikle flere skulper og senere en bedre frøfyldning. Det gør alt i alt at potentialet i vores rapsmarker øges, fastslår Jesper Kystgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Timing er vigtig.

Tidspunktet for vækstregulering, er optimalt når rapsen har en højde på 20 til 30 centimeter.

- I foråret oplever vi typisk en kraftig og hurtig vækst, som gør, at behandlingen ofte sker til den sene side. Det er derfor vigtigt at køre når rapsen har passeret de 20 centimeter. Der anvendes en dosering af Caryx på 0,7 liter pr. hektar, når der er stabil vækst i rapsen. Er der udsigt til en periode med flere dage med koldt vejr, det vil sige under fem grader, bør man vente med at behandle, til rapsen igen er i vækst, hvilket giver den bedste effekt, fortæller Jesper Kystgaard og påpeger, at +1 Ton-projekter har vist, at timingen er vigtig for at opnå den ønskede vækstregulerende effekt og et øget udbytte.