På grundlag af en generelt god økonomi i svineproduktionen opfordrede Seges torsdags den 16. marts 2017 til at fylde slagtesvinestaldene.

- Mange inklusive jeg selv har studset over denne "faglige" udmelding fra Seges, siger formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen, der har kigget nærmere på Seges' beregninger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange smågriseproducenter får i dag tilbudt noget over 500 kroner for en 30-kilos gris, og hvis man regner med et tillæg på 100 kroner oven i den beregnede notering, som skitseret i Seges' udmelding, opnås der - med en basisnotering på 10,20 kroner pr. kg - et negativt DB2 på 15 kroner pr. slagtesvin. Det betyder, at der ikke er penge til flere af de kontante kapacitetsomkostninger som fx løn, energi og vedligehold. Hvis man vælger at indsætte en konkret - og reel - markedspris på fx 530 kroner i Seges' beregninger, giver det et DB1 på 2 kroner og et negativt DB2 på 64 kroner pr. slagtesvin konstaterer formanden.

- Jeg undrer mig således over Seges' udmelding, når man med få klik på deres hjemmeside får tal, der viser et negativt DB2, siger han.

På det grundlag konstaterer Henrik Mortensen, at der er behov for en stor optimisme omkring udviklingen i noteringen i løbet af de næste tre måneder, hvis man sætter en så dyr smågris ind i sin slagtesvinestald.

- En overpris i forhold til den beregnede notering kræver en noteringsstigning på mindst 1,5 kroner pr. kg - det vil sige 11,70 kroner pr. kg -, før slagtesvineproducenten er kompenseret for den ekstraordinære høje markedspris på smågrise, konstaterer formanden.

Han hæfter sig yderligere ved L&F's prognose på 10 kroner plus efterbetaling i andet kvartal. Det vil sige, at det er lavere, end hvad der realiseres i disse dage. Så ergo er der ikke meget hjælp at hente her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den forbindelse kunne det være rart, om Danish Crown eller andre ville komme med nogle opdaterede markedsudmeldinger, som kunne være støttende for beslutninger om at sætte meget dyre smågrise i stalden, siger Henrik Mortensen.

Han påpeger, at disse markedspriser og økonomiske beregninger med al tydelighed viser de overvejelser, som flere svineproducenter med integreret produktion, for tiden er ude i.

- Flere vælger at hjemtage gevinsten nu og skabe sig luft i produktionen, som eventuelt kan udnyttes til produktionsfremmende tiltag, mens de polske og tyske producenter må være meget optimistiske i forhold til den kommende grillsæson, siger Henrik Mortensen.