Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby, er dybt forundret over, at vicedirektør i Miljø- og Fødevareministeriet, Mads Leth-Petersen, nu er ude at sige, at de danske grundvandsindberetninger til EU er repræsentative og dermed giver et retvisende billede af dansk grundvands tilstand.

Mads-Leth-Petersen har fremsat sin nye påstand, efter at EU-Kommissionen har oplyst i Effektivt Landbrug, at indberetningerne skal være repræsentative.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i 2014 skrev han det modsatte - med tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) som medunderskriver.

Maskinbladets afsløring

I et svar til Folketinget skrev de to dengang, at det var rigtigt, som det fremgik af tidligere embedsmand Claus Hansens afsløringer i Maskinbladet, at overvågningen af det danske grundvand er rettet mod de steder, hvor Naturstyrelsen vurderer, at der findes mest forurening i grundvandet.

Dermed siger han og den daværende minister, at den danske grundvandsovervågning er risikobaseret og dermed ikke repræsentativ.

Begge svar kan ikke være rigtige.

Og derfor konkluderer Hans Sønderby, at enten er EU-direktivet tilsidesat eller også har Folketinget modtaget utilstrækkelige oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alvorlig sag

Sønderby vurderer på den baggrund, at det er meget alvorligt, at den selvsamme embedsmand dengang oplyste over for Folketinget, at tallene ikke er repræsentative, mens han i dag oplyser, at tallene er repræsentative.

- Man kan som bekendt ikke både blæse og have mel i munden. Enten er overvågningen risikobaseret eller også er den det ikke. Repræsentativitet kan heller ikke gradbøjes. Man kan ikke bare vælge et jordlag som det passer ind i ens kram. Man må nødvendigvis måle i hele grundvandet. Ikke bare der, hvor man vurderer, at der er mest forurening, hvis man vil bruge tallet til at konkludere noget repræsentativt for hele landet. Det siger sig selv, siger Hans Sønderby.

Ændret retorik

BL-advokaten konstaterer, at Mads Leth-Petersens retorik nu er ændret, efter at Effektivt Landbrug har afdækket, at Kommissionen kræver repræsentative tal.

- Det da tilfredsstillende, at direktøren tilslutter sig kravet om repræsentative tal, det har holdt hårdt, men det er godt nok forunderligt, at tallene - som med et trylleslag - over natten er blevet repræsentative. Hidtil - og så sent som i januar forlød det ellers, at man aldrig havde kaldt sine egne tal repræsentative.

Direktiv tilsidesat

Alt tyder dog på, at Folketinget fik korrekte oplysninger i 2014, og hvis det er tilfældet, er konsekvensen ifølge Hans Sønderby, at direktivet er tilsidesat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For svaret til Folketinget i 2014 - og ved flere følgende lejligheder - viser, at myndighedernes overvågning er risikobaseret - ikke repræsentativ, og man må forvente, at Miljøudvalget hurtigt tager vicedirektøren i skole og retter til - vi kan jo ikke have beskyldninger plantet på ryggen af en hel erhvervsgren hos EU uden grund, konstaterer advokaten.

- Ingen ved sine fulde fem vil i dag hævde, at 20 procent af al grundvand under landbrugsjord indeholder mere end 50 mg N pr. liter. Det tør end ikke Mads Leth-Pedersen påstå, siger advokaten med en slet skjult opfordring til vicedirektøren.