Det røde, danske Ø-mærke har gennem årene markeret sig som landets stærkeste fødevarebrand, men nu begynder Økologisk Landsforening - der har været blandt mærkets største støttere - at arbejde på et nyt økologisk mærke.

Hovedtanken bag det nye mærke er, at det røde Ø-mærke er underlagt EU's regler, og hvis man i Danmark producerer varer, der tager yderligere hensyn til bæredygtighed og klima, kan disses varer ikke adskilles fra almindelige økologiske varer. Da Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, tog talerstolen ved foreningens generalforsamling i Vingsted, brugte han en del af sin tale på at gøde jorden for et nyt mærke:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da Ø-mærket alene garanterer EU's regler, mangler der totalt det dynamiske element af udvikling, så længe EU ikke flytter sig. Der er reelt ikke sket nogen udvikling af betydning på regelområdet i mere end 20 år, og løft af økologien er fraværende i det forordningsforslag, der nu er blevet forhandlet af syv formandskaber i EU og trukket i langdrag i mere end tre år, sagde Per Kølster og fortsatte:

- Nogle turnerer med, at vi kan "udvikle indenfor Ø mærket" og antyder, at Ø-mærket kan være garanti for brancheaftaler eller nye krav til økologi i Danmark på eksempelvis klimaområdet eller andet. Det er ikke en realistisk forestilling. Ø-mærket er EU niveau. Ekstra krav til økologi i Danmark - for eksempel i form af brancheaftalerne - skal ikke overholdes af de udenlandske producenter, der sælger under Ø-mærket. Så Ø-mærket kan ikke anprise de ekstra tiltag, vi gør, eller ønsker at gøre i Danmark.

En jungle

Hos Økologisk Landsforening anerkender man dog, at der i dag findes et væld af mærkninger, som forbrugerne skal navigere i, når de køber dagligvarer.

- Det lyder farligt for mange med flere mærker på fødevarer, og Økologisk Landsforening bruger selv mærkejungle-argumentet, når vi kæmper for at beskytte og positionere Ø-mærket, som det bedste forbrugervalg til opfyldelse af krav og hensigter i nye mærkningsordninger. Jeg elsker Ø-mærket, naturligvis. Foreningen og jeg bruger det meste af vores vågne tid på at kæmpe for det røde Ø-mærke og de værdier, og den arv det repræsenterer. Der er ikke noget vi hellere ville end at udvikle EU's økologi og dermed Ø-mærket. Al udvikling af EU's økologiregler er velkommen, og det er noget Økologisk Landsforening altid vil arbejde for, sagde Per Kølster.

Når Økologisk Landsforening så arbejder på en ny mærkning, kan det skyldes en frygt for at blive overhalet af andre mærkninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nøjagtig som os andre, så gråner Ø-mærket over årene i toppen. Ø-mærket er et ekstremt stærkt mærke i dag, med højt kendskab og tillid. Men vi er udfordret af, at vi ikke kan udvikle det for at komme videre mod vores vision for økologi, på eksempelvis klimaområdet. Ø-mærket er også udfordret af forbrugere, der kræver det samme. Det vil sige eksempelvis forbedret klimaperformance, ligesom vi står overfor ny konkurrence fra nye dyrevelfærdsmærker og nye koncepter, der tager en bid af økologiens værdi - såsom mælkeproduktion uden gmo-foder. Vi ønsker af hele vores hjerte at handle på disse forhold, og udvikle økologien på en række områder. Men EU's økologi-standarder står stille, og derfor står Ø mærket også stille. Og står man stille, bliver man overhalet. Men vi vil videre, sagde Per Kølster.

Individuel indsats

Økologisk Landsforening har gennem den seneste tid holdt en række møder landet over, hvor man har samlet input til en ny mærkning.

- Deltagerne har været meget kreative og med inspiration fra de regionale møder, er vi nået til et forslag om en form for et diplom som anerkendelse for systematisk at arbejde med at udvikle efter klare mål for bæredygtighed. Vi lægger op til et system med individuelle indsatser på den enkelte gård og gårdudviklingsgrupper suppleret med udbyggede brancheaftaler på relevante områder. Vi vil ikke være tilskuere til EU's træghed på økologi-området. Vi vil arbejde videre for forbedringer. Når vi tager skeen i egen hånd, tager vi ejerskabet og ansvar for dynamikken tilbage. Det er når vi udvikler i toppen, at vi også løfter økologien fra bunden. Vi kan mærke en stor energi og lyst til at komme videre. Folk er klar. Vi skal videre - sammen, sagde Per Kølster.