- Landekvoten fra 2004 blev indført, fordi man troede, at dansk grundvand var forurenet med nitrat, det vurderer Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby.

Han refererer til Kammeradvokatens svarskrift i gødningssagen til Vestre Landsret. Her fremgår det, at selvom landbruget var i mål med sin reduktion af nitrat, mente man, at grundvandet var forurenet. 17 procent af grundvandet indeholdt mere end 50 ml N per liter. Derfor mente man det nødvendigt at indføre den såkaldte landekvote, som førte til kraftig reduktion i landmændenes kvælstofnormer i perioden 2004-2016. Reduktioner som cirka 200 landmænd står tiltalt for at have overtrådt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Sønderby kræver nu, at ministeren ikke bare korrigerer overfor EU, men at han anmoder sit ministerium om at frafalde de 200 gødningsstraffesager. Det begrunder han med, at grundlaget for landekvoten ikke har eksisteret.

- Når landekvoten er baseret på forkerte tal, må den bortfalde som en konsekvens af, at de forkerte tal bliver korrigeret, mener han.

BL kalder nu forsvarsadvokaterne sammen med henblik på at koordinere strategien i forbindelse med gødningsstraffesagerne.

- Jeg mærker en frustration i forsvarerkredse over, at de tal som vore klienter er tiltalt for at have tilsidesat, viser sig at hvile på halve sandheder. Ingen embedsmænd holder i dag fast i de 17 og 20 procent, men alligevel er det som om man nægter at tage konsekvensen af, at de tal man brugte var dramatiserede. Det er som om systemet nægter at bøje sig for fakta, siger han og forsætter:

- Når en kontorchef går ud og siger, at der aldrig er blevet reguleret på de forkerte EU-tal, så modsiges han både af det som Kammeradvokaten har skrevet i sit svarskrift og af det svar som EU-Kommissionen netop har sendt til Dohrmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg deler mine kollegers frustration. For det er forstemmende, at systemet hellere vil snakke om, at det ikke har begået fejl end om at få misforståelsen korrigeret både overfor EU og overfor de tiltalte landmænd og deres familier. En del af disse familier vil få meget svært ved at fastholde slægtsgården. Det ville bekymre mig at have ansvaret for den slags tragedier på det her grundlag, hvis jeg var minister, siger Hans Sønderby.