Debatten om landbruget er kørt af sporet.

Det var det billede, journalist og kommunikatør Jeppe Søe tegnede, da han gav sit syn på debatten omkring landbruget og konflikten mellem land og by i medierne til Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om formiddagen før generalforsamlingen modtog Jeppe Søe en facebook-mail

- Jeg fik en mail med ordlyden: Jeg håber, du ved, at du brænder alle dine broer i eftermiddag. Det gjorde alligevel noget ved mig. Jeg blev faktisk chokeret, sagde Jeppe Søe.

Debatniveauet i den danske befolkning fik en solid bredside fra den erfarne journalist.

- Hvad fanden er det for et samfund, hvor vi ikke længere kan have en holdning, og en mening uden at blive mødt med trusler? Hvad fanden foregår der, når man ikke længere kan være uenige uden at modtage den slags trusler?, sagde Jeppe Søe.

Storytelling duer ikke

Han havde dog også et andet input til debatten om landbruget. Landbrugets storytelling har et stort problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hovedproblemet er, at vi i bund og grund ikke fatter en bjælde af, hvad det er I laver. Det er et kæmpestort problem, at vi ikke kan forstå hvad det er, der foregår i landbruget, sagde Jeppe Søe.

Landbrugets storytelling går ikke.

- Den der lever stille, lever godt. Men det går ikke. Det vælter ind med kampagner om, at grisen skal hedde noget til fornavn og at koen skal vandre ind i køkkenet, så man selv kan malke koen. Jeg hader det!, sagde Jeppe Søe.

Under sit oplæg fremhævede Jeppe Søe også Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrugs forskellige tilgange til debatten.

- Landbrug & Fødevarer har gjort det glimrende i mange år. Men der var behov for, at der var nogen der endelig gjorde noget og fortalte tingene på en anden måde, sagde Jeppe Søe og fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tag nu for pokker at samarbejde. I skal ikke gøre det samme, for det dur ikke, men se nu, at I har samme mål. Nemlig at landbruget skal have nogle ordentlige vilkår at arbejde under. Den er ikke længere, sagde Jeppe Søe.

Stolt over landbrug

Jeppe Søe oplever ofte, at landmænd til sølvbryllupper og andre sociale arrangementer lader som om de er flyttemænd eller andet. Fordi de ikke orker debatten.

Det er ifølge Jeppe Søes mening helt forkert. Landmændene skal ud at være aktive og turde tage debatten med befolkningen.

- I bliver nødt til at være aktive alle sammen. I skal på de sociale medier og møde dem, der hvor de er. I skal ud at påvirke byboernes opfattelse af, hvad I står for og blandet jer i debatten alle de steder, hvor jeres modstandere er, sagde Jeppe Søe og fortsatte:

- Rigtigt mange taler om, at landbruget ikke har en fremtid. Men det er ikke der, fokus skal være. Fokus skal være på, hvor håbet ligger, sagde Jeppe Søe til lyden af et stort bifald til salen.