Den grå Ferguson spiller en afgørende rolle i historien for Fasterholt Maskinfabrik, der strækker sig tilbage til 1958, hvor maskinfabrikken blev grundlagt af Agner Thisgaard og Johannes Laursen under navnet Fasterholt Smedie.

Ikke nok med at den klassiske traktor dominerede dansk landbrug dengang, så leverede den grå Ferguson også bagtøj og gear til den første vandingsmaskine, der blev produceret fra Fasterholt Maskinfabrik i 1975.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 1974-1976 var det meget tørt, og det gav Agner og Johannes ideen til at få gang i produktionen af vandingsmaskiner. Kravet fra de lokale landmænd var, at maskinerne kunne køre og bære noget slange. Derfor rettede de blikket mod den grå Ferguson, siger Peter Flø Pedersen, der er direktør for Fasterholt Maskinfabrik.

Oprindeligt beskæftigede Fasterholt Maskinfabrik sig med reparationer af maskiner, men i 1960 startede produktionen af landbrugsmaskiner, blandt andet frontlæssere og tipvogne. Det helt store gennembrud kom dog med den første vandingsmaskine i 1975.

- I 1975 blev der lavet 11 vandingsmaskine, som kørte her i området, og det var en slags prototype. Året efter blev der lavet 200 af den eneste model, der var på programmet dengang. Interessen var så stor, at folk måtte betale på forhånd for at gøre det muligt at indkøbe de nødvendige materialer, siger Peter Flø Pedersen.

Siden dengang er det kun gået fremad for Fasterholt Maskinfabrik, der i dag er landets største spiller på markedet for vandingsmaskiner.

Stadig i programmet

Hos Fasterholt Maskinfabrik har man dog langt fra glemt, hvor man kommer fra, og selv i 2017 laves der stadig vandingsmaskiner baseret på bagtøjet fra den grå Ferguson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har forsøgt at tage maskinen af programmet i en periode, men folk efterspurgte den, så vi blev nødt til at producere den igen. Det er utroligt at tænke på, at de traktorer vi bruger, måske er 50-60 år gamle, og når vi har lavet dem til vandingsmaskiner, kan de så leve yderligere 25 år. Det tror jeg ikke kan lade sig gøre, hvis vi brugte bagtøjet fra en moderne traktor, siger Peter Flø Pedersen.

Hos Fasterholt Maskinfabrik har da også et pænt lager af gamle Ferguson-traktorer, som man kan hente reservedele fra, og selvom traktorerne er gamle, er det altså stadigt muligt at opdrive flere, som kan laves om til vandingsmaskiner.

- Vi behøver faktisk ikke lede så meget efter dem. Folk i branchen ved, at vi er interesserede de de gamle Ferguson-traktorer, så indtil videre har det ikke været et problem at skaffe dem, siger Peter Flø Pedersen.

En dansk maskine

Fasterholt Maskinfabrik ligger i Fasterholt mellem Herning og Brande, og her fremstiller de 52 medarbejdere de 16 forskellige modeller, der i dag er i programmet.

Samlet set bliver det til omkring 200 maskiner om året, og langt størstedelen af maskinernes komponenter bliver fremstillet på fabrikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et princip om, at vi helst vil lave tingene selv. På den måde er vi sikre på kvaliteten og på at tingene er færdige til tiden, siger Peter Flø Pedersen og fortsætter:

- Vi har prøvet at få stumper udefra, men det var ikke en god oplevelse. Jeg tror meget på, at det er vigtigt, at de folk, der står og laver stumperne, også ved, hvad de skal bruges til - ellers går det galt.

Dog køber Fasterholt Maskinfabrik stadigvæk eksempelvis gearkassen udefra, men på værkstedet finder man både fræsere og svejserobotter i fuld gang med at fremstille vandingsmaskiner til alt fra gartnerier til landets største landbrug.

På fabrikken samles maskinerne til et basisniveau, så der kun mangler de ting, som kan tilvælges fra kunden side. På den måde sikrer man, at leveringstiden holdes nede samtidig med, at køberne får en maskine tilpasset de individuelle behov.

- Vi ser gerne, at vi får en stor del af vores ordrer i hus inden jul, så vi har overblik over produktionen. Hvis vores kunder først handler, når vandingssæsonen starter, og de står og mangler maskinen, bliver det svært at styre, siger Peter Flø Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solide modeller

Selvom Ferguson-bagtøjet dannede grundlaget for den første Fasterholt-vandingsmaskine, skete der dog i 1999 en anden skelsættende begivenhed for den danske maskinfabrik.

FM4500 er navnet på den første vandingsmaskine, der blevet lavet med det nye bagtøj, der er fremstillet særligt til Fasterholts vandingsmaskiner.

- Det blev med det samme vores mest populære model - og det er den stadigvæk, siger Peter Flø Pedersen.

Hvis man sammenligner en FM4500 fra 1999 med en model fra 2017, vil der ikke være de store forskelle at spore, og det er der en helt særlig grund til.

- Når vi først har sendt noget på markedet, forsøger vi ikke at lave om på den model. Det skyldes, at vi på den måde ved præcis hvilke dele, der passer til maskinerne. Det vil også sige, at når vi endelig lancerer en ny model, så er der virkelig tale om en ny model, og ikke bare at vi har flyttet lidt rundt på en eksisterende, siger Peter Flø Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på eksport

Selvom Fasterholt Maskinfabrik er en dansk virksomhed, så har man på fabrikken et stort fokus på eksport.

- Det er klart, at når landbrugene bliver større og større, så får landmændene behov for større vandingsmaskiner, og man kan ikke sælge lige så mange af de store, som man kan af de små. Derfor kigger vi også meget på eksportmarkedet, siger Peter Flø Pedersen.

I dag er det i høj grad det tyske og franske marked, der er interessant for Fasterholt Maskinfabrik.

- Der er et stort potentiale i Frankrig - særligt i Nordfrankrig - hvor der bliver vandet meget, og hvor områderne og markerne er store. Vi har allerede fem-seks forhandlere i Frankrig, og vi har også en fransktalende medarbejder ansat, så vi kan servicere bedst muligt, forklarer direktøren.

Selvom det tyske marked er interessant, så har det også sine problemer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nogle udfordringer i forhold til transporttilladelser i Tyskland. Hvis højden på en maskine er over fire meter, må den ikke køre på vejen i Tyskland. Det er noget, som vi arbejder på, men det bliver vanskeligt at overholde med vores største modeller.

I dag er det cirka 25 procent af produktionen fra Fasterholt Maskinfabrik, der sælges til eksport.

Kontant udvikling

Selvom Fasterholt Maskinfabrik ikke ynder at ændre på de eksisterende modeller, betyder det ikke, at udviklingsafdelingen er gået i dvale - tværtimod.

- Vi har hele tiden gang i udviklingen af vores produkter. For tiden arbejder vi meget med intelligent vanding, som vi ser et stort potentiale i. Det handler om, at man skal have det maksimale ud af vandet, siger Peter Flø Pedersen.

På græsplænen bag Fasterholt Maskinfabrik kan man også finde det seneste skud på stammen, når det kommer til intelligent vanding - en FM 4900 Hybrid-maskine. Maskinen ligner en mellemting mellem en vandingsmaskine og en marksprøjte, og der er monteret en sprøjtebom på 58 meter bagpå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan vande i en bredde på 72 meter ligesom vores normale vandere, men med bommen kan vi bedre styre vandet, og vi kan variere vandmængden meget præcist, siger Peter Flø Pedersen, der påpeger, at man i fremtiden ved hjælp af tildelingskort vil være i stand til at give planterne præcis den mængde vand, der er behov for.

- Et andet aspekt i den intelligente vanding er også, at der er et stort potentiale i tildeling af kvælstof sammen med vandet. På den måde kan landmanden fordele sin kvælstofkvote over flere tildelinger, og på den måde kan man få det optimale ud af både kvælstof og vandet, forklarer direktøren.