Det er ikke let at vælge gødning til marken, når man som økolog skal give planterne de bedste betingelser.

Nu bliver det forhåbentligt lidt lettere, for Seges har lanceret et værktøj, der skal guide økologer og konsulenter rundt i de forskellige typer af gødning, der er godkendt til økologisk brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har oplevet et behov for et bedre overblik over de forskellige typer af gødning. Hvordan vælger man det rigtige som økolog, spørger Margrethe Askegaard, der som specialkonsulent hos Seges har været med til at udvikle værktøjet, der er frit tilgængeligt på Landbrugsinfo.

Værktøjet indeholder både et opslagsværk over de gødninger, som er til rådighed for økologisk markbrug og et regneværktøj, der kan hjælpe med at vælge den bedste gødning.

- Som økologer har vi normalt ikke de rene enkeltgødninger, og derfor bliver det lidt som at sammenligne æbler og pærer, når vi sammenligner gødninger. Indholdet af henholdsvis N, P, K og S er forskellige i de forskellige organiske gødninger, og det giver værktøjet en oversigt over, siger Margrethe Askegaard.

Lokalt tilpasset

Ideen bag værktøjet er, at landmand og konsulent diskuterer bedriftens aktuelle næringsstofstatus og hvilke næringsstoffer, der er behov for. Nogle jorde behøver eksempelvis ikke tilførsel af fosfor, mens andre kan indeholde en stor pulje af plantetilgængeligt kalium.

- Hvis man har en god lerjord, vil landmanden måske ikke betale for gødning med kalium, og det giver vi et overblik over. Transporten er også en vigtig del af udgiften, særligt når der er tale om husdyrgødning, hvor man transporterer en stor mængde vand. Med værktøjet kan man finde den gødning, der passer bedst, hvor man samtidig får mest for pengene, siger Margrethe Askegaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altså ikke et optimeringsværktøj men et støtteværktøj til at træffe de rigtige beslutninger. Jeg tror, at rigtig mange økologer vil komme til at bruge det, og vi har allerede testet det hos flere landmænd og konsulenter. Generelt er det blevet godt modtaget, og vores håb er, at det kan hjælpe til en bedre bundlinje hos økologiske landmænd.