Da det blev klart, at muligheden for kompensation for de frivillige efterafgrøder løb tør for midler, skrev formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, til Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen for at få sat et møde op og diskutere hvilke muligheder man har for at hjælpe landmændene i mål med planerne om de frivillige efterafgrøder. For landmændene er nemlig langt fra nået i mål med etableringen af de frivillige efterafgrøder.

Der mangler nemlig efterafgrøder på 2.624 hektar i visse dele af vandoplandet, mens der er efterafgrøder på 4.130 hektar mere end målene tilskriver andre steder i vandoplandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nuværende model fungerer overordnet set efter hensigten.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister

Miljø- og fødevareministerens svar til Martin Merrild er dog klart. Der skal som udgangspunkt ikke pilles ved ordningerne som de er i dag.

- Den nuværende model fungerer overordnet set efter hensigten. Mange landmænd har da også søgt om at etablere de frivillige efterafgrøder, og det vidner om, at landbruget tager ansvar for at få ordningen til at fungere, skriver Esben Lunde Larsen i et skriftligt svar til Maskinbladet.

Ministeren er dog ikke 100 procent afvisende overfor gode input fra Landbrug & Fødevarer. Når blot de bliver dirigeret det rigtige sted hen.

- Hvis Landbrug & Fødevarer har input til, hvordan vi i samarbejde med erhvervet kan få placeret de allerede indmeldte frivillige efterafgrøder bedre, så tager Landbrugs- og Fiskeristyrelsen gerne et møde med Landbrug & Fødevarer om det. Hvis erhvervet vil bidrage til en bedre placering af de allerede indmeldte efterafgrøder, kan efterafgrødeordningen også håndtere det, siger Esben Lunde Larsen i et skriftligt svar til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ordningen fungerede efter først-til-mølle-princippet, men på grund af måden, hvorpå støtten uddeles, er der lukket for støtte, inden 69 af vandoplandets 155 ID-15-oplande har nået målene. Landmænd i disse områder risikerer nu at få ukompenserede krav om at dyrke efterafgrøder uden kompensation eller at bruge mindre kvælstof.