Arbejdstilsynet har klarlagt, hvad der skete den 19. januar, da en 25-årig mand døde efter at være blevet ramt i hovedet af skovlen på en minigraver.

Dødsulykken skete på et landbrug ved Hobro, hvor minigraveren blev brugt til en kraningsopgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores tilsyn viser, at man har anvendt en gravemaskine som kran i forbindelse med, at der skulle flyttes nogle betonspalter - der bruges som gulv i stalde - og gravemaskinen var ikke egnet til at blive brugt på den måde, siger tilsynschef hos Arbejdstilsynet, Jacob Buch.

I forbindelse med arbejdet sprang en af maskinens hydraulikslanger, og tryktabet gjorde, at skovlarmen faldt frit fra tre meters højde. Den 25-årige, der var ansat på gården, fik skovlen i hovedet og døde på stedet.

Maskinen, der blev brugt ved ulykken, er en 5,5 tons Yanmar Vio55 fra 2006, og Arbejdstilsynet arbejder stadig på at afklare, om maskinen har været i forsvarlig stand. Desuden skal ejerforholdet omkring maskinen fastlægges.

Der er i forbindelse med ulykken blevet udstedt et strakspåbud, der betyder, at arbejdet skal standses og først må genoptages, når det er blevet indrettet, så det kan foregå forsvarligt.

- Sagen overgår nu til juridisk vurdering, hvor vi vil tage stilling til, om der rejses tiltale i forhold til en bødesag, siger Jacob Buch.