De tyske konkurrencemyndigheder er nu gået i gang med at undersøge Landbrug & Fødevarers planer om en ny DanAvl-konstruktion. De tyske undersøgelser kan komlicere og forsinke etableringen af DanAvl endnu mere. Det skriver Jyllands-Posten.

Et af sagens stridspunkter er, at man fra Landbrug & Fødevarers side ikke har fremlagt dokumentation for den målsætning, der bærer hele DanAvl. Nemlig at der skal tjenes flere penge på genetikken. Penge, man ifølge Jyllands-Posten skal tjene i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er det, de begynder at kigge på dernede. Der er gået noget materiale til Tyskland også. De tyske konkurrencemyndigheder harogså kigget på tingene. De danske konkurrencemyndigheder har haft en dialog med den tyske konkurrencestyrelse om DanAvl, siger formand for VSP, Erik Larsen til Jyllands-Posten.

Den oprindelige plan var, at DanAvl skulle etableres og være fuldt operationelt 1. august 2016, men da de danske konkurrencemyndigheder undersøger konstruktionen grundigt, er stiftelsen udsat på ubestemt tid, til Konkurrelcestyrelsen har undersøgt konstruktionen til bunds.

Fra Danske Svineproducenters side har der tidligere lydt en hård kritik af forløbet bag tilblivelsen af den nye DanAvl-konstruktion. Så meget, at foreningen valgte at trække sig fra Landbrug & Fødevarefamilien og fortsætte udenfor. Og det gør der stadig.

- Vi har igen og igen bedt om at se beregninger, der kan dokumentere, at etableringen af DanAvl er en god forretning for de danske svineproducenter. De beregninger har Videncenter for Svineproduktion aldrig kunnet eller villet fremlægge, og det, som vi trods alt er blevet præsenteret for, har rent ud sagt været noget sjuskeri, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter til Jyllands-Posten.