Socialdemokraternes fødevare- og landbrugsordfører, Simon Kollerup, siger til Maskinbladet, at han møder mange landmænd, der ønsker at få ro og stabilitet omkring deres rammevilkår:

- Det kan sikres med brede forlig på Christiansborg. Landbrugspakken er allerede blevet tilpasset på væsentlige områder, herunder at frivillighed omkring efterafgrøder er bortfaldet. Nye store krav er rullet ind over Landbrugspakken. Lad os udnytte den anledning til sammen med regeringen at forhandle en ny landbrugspolitik for Danmark baseret på et bredt forlig, der sikrer det, landmændene ønsker - ro om deres rammevilkår, siger Simon Kollerup til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Savner balance

Overordnet set savner Socialdemokratiet en rigtig balance mellem miljøet og erhvervet:

- Landbruget er ikke tjent med først at få en masse sikkert dejlige rammevilkår, men derefter at blive ramt af nye ændringer, justeringer, efterafgrødekrav og forpagtermodeller. Det minder meget om forløbet af ?Grøn Vækst?. Rettigheder og pligter skal følges ad fra starten, så de krav, vi stiller til landmændene på miljøsiden, også udløser gode rammevilkår. Den balance er der ikke i den nuværende politik. Regeringen har også en forkert analyse af problemerne for dansk landbrug. Vi savner et svar på det store gældsproblem, landbruget står i. Mange landmænd sidder reelt i et gældsfængsel på deres bedrift. Der er mælkebønder, som selv om prisen steg til ti kroner for en liter mælk, ville de aldrig kunne komme ud af deres gæld. Det skal vi gøre noget ved. Det vil vi også være med til at find løsningen på, siger Simon Kollerup videre.

Slået fejl

Han henviser til, at regeringens politik omkring eksempelvis efterafgrøder allerede er slået fejl:

- Der er indført en nærmest Storm P'sk ansøgningsmodel gennem tre runder og straf, hvis man ikke kommer med et antal efterafgrøder. Regeringen fører en unødvendig "stop and go"-politik for landbruget, hvor man den ene dag får en masse gode rammevilkår, og den anden dag slår regeringen bak på vigtige parametre. Lad os nu få ro på. Det kan vi lige så godt gøre først som sidst. Når landmændene går ned i deres bank og skal tage et lån til dyre investeringer i bedriften, er et af de vigtige parametre, om man kan regne med, at rammevilkårene er gældende i mange år. Det kan man bedre med et bredt forlig, siger Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører.