DEBAT - Det var en stor fornøjelse, da jeg i sidste uge læste debatindlægget 'Er økologi til fare for verdens fødevareforsyning?' af lektor Jesper S. Schou og adjunkt Christian Elleby fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Debatindlægget handlede om de to herrers analyser af udfordringerne for verdens fødevareforsyning. Hvor er det bare godt at læse nogle forskere, der slår fast, at en markedsdrevet udvikling i den økologiske produktion ikke er en udfordring for verdens fødevareforsyning.

Ifølge Jesper S. Schou og Christian Elleby er sultproblematikken i udviklingslandene først og fremmest forbundet med fattigdom og manglede købekraft, og løsningen er derfor primært tiltag, der bidrager til øget produktivitet i netop udviklingslandenes egne landbrug. Desuden vil markedskræfterne sørge for, at der i en global økonomi sker de nødvendige tilpasninger i udbud og efterspørgsel, uanset om varerne produceres konventionelt eller økologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg håber, at analyserne fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi kan være med til at skabe et mere nuanceret billede af, hvad der reelt har betydning for verdens fødevareforsyning i stedet for, at det bliver til et spørgsmål om for og imod økologi. I Danmark laver vi en masse gode fødevarer og producerer en masse viden på landbrugsområdet, både økologisk og generelt. Vores overordnede tilgang i landbruget er den samme; vi ønsker at producere gode, sunde fødevarer med hensyntagen til vores fælles klode, og vi ønsker naturligvis at bidrage til verdens fødevareforsyning; enten med vores produkter eller med vores viden.