Selvom afregningspriserne på mælk og svinekød i øjeblikket er på vej op, betyder det ikke, at træerne vil vokse ind i himlen. Der ligger nemlig en recession og venter rundt om hjørnet, og den kommer til at vise sig indenfor de næste to år, lyder det fra Svend Jørgen Jensen, der er stifter af Demetra, der arbejder med teknisk analyse.

- Jeg tror på, at der kommer en ny recession indenfor de næste to år, og jeg tror, at en ny nedtur også kommer til at ramme jordpriserne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man udsætter de finansielle konjukturer for teknisk analyse peger de altså ifølge Svend Jørgen Jensen på, at økonomien er i en vendefase, og det betyder, at en nedgang er på vej. Dårlige afregningspriser betyder dog ikke nødvendigvis dårlige tider for landbruget, lyder det fra finanseksperten, der har et råd klar til landmænd, der er nervøse for en recession:

- Man skal fortsætte produktionen og holde fokus på det. Samtidig er det vigtigt, at man gennemgår sine regnskaber, og at man husker at sammenligne sin egen virksomhed med de bedste på markedet. Når man fokuserer på sine udgifter, og sammenligner med hvordan de bedste gør, så kan man ofte se, hvordan man kan forbedre sin virksomhed, siger Svend Jørgen Jensen, der som eksempel fremhæver markarbejdet:

- Det kan være, at man ikke er dygtig nok til arbejdet i marken, og at det derfor vil give bedre økonomisk mening at udlicitere det til andre.

Svend Jørgen Jensen ser også kritisk på den konventionelle visdom, hvor mange investerer i ejendomme og andre ting, når afregningspriserne er størst.

- Når priserne er høje, så er risikoen for landmændene også størst. Efter en periode med højkonjuktur følger en nedgangsperiode. Derfor anbefaler jeg, at man sørger for at konsolidere virksomheden i de gode tider, siger han.