DanskeSvineproducenters formand, Henrik Mortensen, sagde i sin beretning på foreningens generalforsamling i Fredericia, at Økologisk Landsforening ikke skyer nogen chancer for at gøre opmærksom på, at økologien er meget bedre og meget mere retskaffen end det, konventionelle landmænd kan præstere.

- Men vi er alle landmænd, sagde Henrik Mortensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han peger eksempelvis på, at Økologisk Landsforening med en ny 10-punktsplan mener, at der skal flyttes midler fra konventionelle hektarpræmier til at udvikle økologien.

- Nogle gange tror jeg, Per Kølster og hans forening glemmer, at de er afhængige af de konventionelle næringsstoffer for at kunne producere deres såkaldte økologiske fødevarer, sagde Henrik Mortensen.

Konventionel gylle

Bestyrelsen for Danske Svineproducenter fik i slutningen af 2016 for meget, og Henrik Mortensen påpegede blandt andet, at Danske Svineproducenter firnder det provokerende, når økologerne fremhæver, at hvis forbrugerne hellere vil undgå rester af sprøjtegifte end satse på, at de ikke er skadelige, så er det sikreste valg at vælge økologisk frugt og grønt.

- Hvis økologerne er så bange for de metoder og midler, der bliver brugt i den konventionelle produktion, hvorfor er det så lige, at de eksempelvis ynder at dyrke gulerødder i konventionel gylle. Gulerødder, som de endda ynder at dække til med massive mængder nedsprøjtet halm, sagde Henrik Mortensen.

Økogrise

Henrik Mortensen mener også, at de økologiske grise har udfordringer med høj dødelighed, indvoldsparasitter med videre, som forbrugerne ikke kender meget til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis Økologisk Landsforening bliver ved med at fremture mod den konventionelle produktion, så kunne vi til gengæld gå hen og sætte spot på dele af den økologiske produktion, som er betænkelige, lød det fra Henrik Mortensen.

Han peger på dyrevelfærd og miljø.

- Kan man bare nævne CO2-udledningen, der ser rigtigt skidt ud i et "økologisk" klimaregnskab. Der er mange eksempler på, at økologien ikke er så rosenrød endda, sagde han.

Coop-kampagne

Henrik Mortensen firnder det også provokerende, at især Coop med hans ord benytter sig af ufine kampagner.

- De har fremstillet økologien som det eneste rigtige valg på bekostning af det konventionelle, men med den anden hånd er de ikke kede af at være storimportør af udenlandsk produceret svinekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er udenlandsk kød, som forbrugeren ikke har den fjerneste mulighed for at vurdere i forhold til fødevaresikkerhed, antibiotikaforbrug og opvækstforhold i øvrigt. Vi står altså her med et hykleri, hvor Coop under de højt svungne økofaner stopfodrer en betydelig del af deres kunder med kød af udenlandsk oprindelse, som på en række punkter ikke har mødt samme velfærdskrav som kød produceret i Danmark, sagde Henrik Mortensen.

Han tilføjede dog, at Danske Svineproducenters kritik ikke går på de økologiske kollegaer, der har øjnet en god forretning, men derimod på de enkeltpersoner - blandt andet politikere - der direkte og indirekte sørger for dens økonomiske støtte.

- Vores respekt for produktionen ville ellers være større, hvis den var selvbærende, sagde han.