Abonnementsartikel

Niels-Peter Christiansen og Anders Larsen dyrker meget frøgræs, vinterhvede, vårbyg, hybridrug og vinterraps. Alle afgrøder bliver beskyttet effektivt men også økonomisk rentabelt mod svampesygdomme på basis af planlægning og det aktuelle sygdomstryk.

For nogle uger siden gik der flere hundrede får på den store mark. Tilbage er en stor flade, der umiddelbart ligner en stubmark med lidt ukrudt. Halmen fra vårbyggen blev snittet, og den er der ikke meget tilbage af.

Ved nærmere eftersyn inde i marken er det imidlertid nemt at se hvidkløver. Engrapgræsset, som også blev udlagt i vårbyggen, er ikke så nem at se.

- Det skal nok komme. Marken ser godt ud, og vi sprøjtede med Reglone for nogle uger siden, efter fårene var kommet væk fra marken.

Det fortæller Anders Larsen. Han er driftsleder hos Niels-Peter Christiansen på Hømgaarden med 469 hektar ager ved Ringsted. Selv har Anders Larsen en gård med 132 hektar ager ved Store Merløse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De seneste fire år har de to arbejdet meget tæt sammen. En beslutning de tog efter, at Anders Larsen havde været ansat siden 1998 på Hømgaarden.

Hver sin driftsøkonomi i samarbejdet

- Vi har hver vores marker, men jeg har alle maskiner bortset fra et par traktorer, som Anders har, fortæller Niels-Peter Christiansen.

Når året er omme, udregner maskinkonsulent Christian Rabølle, hvad hver enkelt maskine har kostet i driftsomkostninger. Den pris tillægges 10 procent.

- Med vores registreringer ved vi, hvor maskinerne har kørt, og så betaler Anders for brugen af maskinerne på hans jord efter den nævnte takst, forklarer han.

Men her holder samarbejdet ikke.

De to køber også ind sammen for at få mere købekraft, og de sælger ind i mellem også deres afgrøder sammen.

I Agro, der udkommer i dag fredag den 13. januar har du mulighed for at læse resten af artiklen og mere om Hømgaarden, samt blandt andet mere om deres dyrkningsstrategi.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.