Praktikken er en vigtig del af uddannelsen som EUX-landmand, og man kan vælge at bruge de syv måneders praktik i udlandet. Det har Simon Stougaard og Jakob Ladegaard Laursen, der til daglig går på Asmildkloster Landbrugsskole, valgt at gøre. De har begge været på praktikophold i udlandet med Travel 2 Farm.

- Jeg boede hos en familie tæt ved byen Kyle i Saskatchewan-regionen i Canada. Familien, jeg boede hos, drev planteavl med 3500 hektar. Det var en anderledes oplevelse, men jeg er meget glad for, at jeg tog en chance og tog afsted, siger Jakob Ladegaard Laursen, der bliver bakket op af Elin Maagaard, der er underviser og studievejleder på Asmildkloster Landbrugsskole:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er min oplevelse, at eleverne både fagligt og personligt får meget ud af praktik i udlandet . Måske oplever de nogle ting, som man gør smartere i udlandet, som kan bruges her hjemme, og samtidig synes jeg, at de får en stor personlig gevinst af at være afsted. De skal selv tage stilling til flere ting, og de bliver derfor mere selvstændige, siger hun.

Som studerende på EUX-landmand har man kun syv måneder til et praktikophold, og det gjorde beslutningen om at rejse ud endnu lettere.

- Det var oplagt at rejse ud, da det kan være svært som EUX'er at finde en dansk landmand, der vil betale for vores praktik, når det kun er i syv måneder. Jeg tog derfor afsted for at prøve noget nyt, og samtidig var det en god mulighed for at blive bedre til engelsk, siger Jakob Ladegaard Laursen.

Af det hold EUX-landmænd, der blev studenter fra Asmildkloster Landbrugsskole i 2016, havde omkring halvdelen været i praktik i udlandet, mens det for den nuværende årgang ligger på omkring en tredjedel.

Faglig udvikling

Jakob Ladegaard Laursen fik i Canada mulighed for at køre en del timer i de store maskiner - det tager jo lidt tid, når der skal sås på 3500 hektar plus ekstra såning for naboerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man begynder at så, og man ved, at der er halvanden måned, til man er færdig, så kan det godt virke lidt uoverskueligt, siger han og påpeger, at opholdet har været med til at udvikle ham:

- Personligt og fagligt har jeg udviklet mig helt vildt. Jeg er blevet stærkere på engelsk, og jeg har fået en ny omgangskreds derovre, forklarer han og fortsætter:

- På forhånd havde jeg gjort meget ud af at få snakket med familien, jeg skulle bo og arbejde hos, om, hvilke opgaver, jeg skulle lave. Det var vigtigt for mig, at vi fik det afstemt. Jeg havde på forhånd tænkt, at jeg blandt andet gerne ville have lov til at sprøjte, og det fik jeg også lov til

Netop forventningsafstemningen er en vigtig del af forberedelsen, lyder det fra studievejleder Elin Maagaard:

- Jeg synes, at man skal overveje, hvad man vil have ud af det. Praktik i udlandet skal ikke betrages som en ferie, men man skal gøre sig klart, hvad man vil have ud af opholdet. Det har også stor betydning for, hvor man skal tage hen, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Asmildkloster Landbrugsskole har man blandt andet sendt elever til Holland, Irland, New Zealand, Canada og USA.

Egne ben

Simon Stougaard brugte sine syv måneders praktik i North Dakota i USA, hvor han boede en times kørsel fra byen Minot, der ligger tæt på grænsen til Canada.

- Jeg arbejede for to brødre, der drev 3600 hektar med planteavl og derudover havde de 200 stykker fedekvæg, fortæller Simon Stougaard og fortsætter:

- Jeg synes, det var en rigtig fed oplevelse, og det er noget, jeg gerne vil foreslå til andre. Man bliver mere voksen, når man skal stå på egne ben. Samtidig har jeg fået en masse oplevelser og fået lov til at prøve en masse. Det var min oplevelse, at jeg fik mere ansvar derovre.

Simon Stougaard påpeger dog også, at det er hårdt arbejde at være afsted:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejede meget, men jeg var ikke taget derover for at være på ferie. Man skal gå ind i det med et åbent sind, og hvis der er opgaver, man gerne vil have, så skal man bare spørge, siger han.