Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen indtil nu har gjort for at forhindre spredningen af den farlige svinebakterie MRSA til mennesker og mellem mennesker, og om hvilken sundhedsrisiko MRSA udgør på de danske hospitaler.

Samrådet er indkaldt på anledning af Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der siger til Maskinbladet, at han efterlyser en overordnet status på, hvor galt det står til. Jeg er ikke bange for at sige, at det står galt til, og det er som om, det er en lavine, som blot ruller. Alvoren er at se det i rette billede i stedet for kun at fokusere på, hvad landbruget gør eller ikke gør, siger Flemming Møller Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangler kobling

Han vil som sundhedsordfører vide, hvordan det generelt påvirker mennesker og siger videre:

- Det er ikke tilstrækkeligt belyst. Vi mangler en kobling til sundhedsvæsenet. Det handler om risikoen for mennesker ved, at vi har en så forholdsvis høj forekomst af MRSA-smitte i befolkningen. Der har været politisk opmærksomhed omkring problemet meget længe. Da Danmark havde formandskabet i EU, var det noget, Danmark satte meget højt på dagsordenen. Men hvad er der sket siden - også i forhold til det nordiske samarbejde. Derfor er det væsentligt, at begge ministre kommer i samråd, siger Flemming Møller Mortensen videre.

Stor alvor

Når der ikke er sket mere i sagen, kan det ifølge den socialdemokratiske sundhedsordfører skyldes, at diskussionen primært har handlet om, hvordan man skal tackle problemet i svinebesætningerne:

- Vi trænger til en politisk klarlæggelse af, hvordan man tager hensyn til smitten i forhold til mennesker. Jeg ønsker, at der skal gøres alt, hvad der står i vores magt. Alvoren er så stor, at ganske almindelige borgere, der skal på sygehuset, risikerer at blive smittet og blive yderligere svækkede. Det er underbetonet i den politiske debat, siger Flemming Møller Mortensen.

Samrådet finder sted torsdag den 12. januar 2017 kl. 15.00 i lokale 1-133 på Christiansborg.