Fødevarestyrelsen overvejer en teknisk tilretning af begrebet ungdyr i lov om hold af malkekevæg, så kvier kan anvendes til kødproduktion efter samme regler som tyre.

Det betyder blandt andet, at der skal ske en lempelse af kravet om adgang til græsarealer i sommerhalvåret i henhold til lovens paragraf 42, hvis kvierne går på fuldspaltegulv. Denne lempelse gælder allerede for tyrekalve, som indgår i slagtekalveproduktionen. Fuldspaltegulve er dog ikke tilladt efter 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplysningerne om en mulig fremtidig tilretning af ungdyr-begrebet fremgår af et svar, som miljø- og fødevareminister Esben Lunden Larsen (V) har givet folketingsmedlem Lise Beck (DF), som har spurgt ministeren, om han vil redegøre for muligheden for at lave en teknisk tilretning af begrebet ungdyr i lovgivningen således, at der kan tages højde for udviklingen i slagtekalveproduktionen, hvor kviekalve i højere grad bruges til kødproduktion og således, at dyrene ligestilles både i gødningsbekendtgørelsen og lov om hold af malkekvæg.

Analyse af ændring

Ministeren har fået Fødevarestyrelsen til at svare, og i svaret lover styrelsen at foretage en nærmere analyse af, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre en ændring, der definitionsmæssigt sidestiller tyrekalve og kviekalve til kødproduktion i lov om hold af mælkekvæg og afkom af malkekvæg.

- Fødevarestyrelsen er opmærksom på, at der over årene er sket en udvikling i slagtekalveproduktionen, idet mange kvier er afkom af malkekøer krydset med kødkvæg - og at disse kviekalve typisk bliver opfedet til slagtning på samme måde som tyrekalve. Der vil derfor blive foretaget en nærmere analyse af, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre en ændring, der definitionsmæssigt sidestiller tyrekalve og kviekalve til kødproduktion i lov om hold af mælkekvæg og afkom af malkekvæg, skriver styrelsen i svaret.

Fødevarestyrelsen anfører, at der blandt andet skal tages højde for en ændret definitions indvirkning på andre krav i loven og bekendtgørelse om hold af malkekvæg.

- Dette arbejde vil foregå i forbindelse med det igangværende arbejde med modernisering af lovgivningen på dyrevelfærdsområdet, hedder det i svaret.