Sydøstdjurs LandboUngdom havde for nylig inviteret unge og ældre landmænd fra lokalområdet til Temaaften med det formål, at få styr på sikker kørsel med landbrugsmaskinerne.

- Vi har alle siddet i en bil på landevejen bag en traktor og bandet over, at den fyldte hele vejen. Det er ingen hemmelighed, at vi i landbruget har en udfordring, når vi kører med vores tunge maskiner på vejen. Derfor havde vi taget initiativ til denne Temaaften, hvor vi i LandboUngdom havde inviteret vores egne medlemmer og ældre landmænd til en aften, hvor vi kunne blive lidt klogere på, hvordan man i fremtiden kan køre mere sikkert med sine landbrugsmaskiner, fortæller Chris Juul, bestyrelsesmedlem i Sydøstdjurs LandboUngdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekspert lærer fra sig

Emnet var åbenbart meget relevant for mange, da over 90 unge dukkede op til Temaaftenen i Vejlby Forsamlingshus.

Til at guide deltagerne igennem aftenen, havde Chris Juul inviteret Kai Varisbøl fra Færdselspolitiet i Sydøstjyllands Politi og bilsagkyndig Thomas Hammergaard. De fortalte alt, hvad man skal vide om færdsel med tunge maskiner og køretøjer. For eksempel forklarede de om færdselsregler, vægtgrænser, bremser, lys, sammenkobling, dimensioner og surring af last.

- I en travl arbejdsdag kan det ind imellem være fristende, at køre afsted uden lige at have sikret sig, at ens læs er surret korrekt, eller man kan glemme at tjekke, at alle lygter virker på traktoren. Men det er i sådanne situationer, at vi gerne vil lære de unge, at de aldrig må have så travlt, at de går på kompromis med sikkerheden. De skal vide, hvad der er rigtigt og forkert og skal tage sig tid til at tjekke maskinerne. Man har et kæmpe ansvar, når man sidder bag rattet i en stor traktor med op mod 40 tons på krogen, det gælder både, når man er 16 år og 50 år, siger Chris Juul, om en af bevæggrundene for at afholde temaftenen om sikker kørsel med tunge køretøjer.