Danmarks Radio har endnu en gang rejst kritik af Bæredygtigt Landbrugs rolle i forbindelse med tilblivelsen af den omdiskuterede CBS-rapport om dansk landbrugs rammevilkår.

DR hæfter sig ved, at Bæredygtigt landbrugs direktør, Hans Aarestrup, tidligere har afvist, at foreningen har bidraget til rapporten, mens mails viser, at foreningens faglige direktør, Jørgen Evald, i flere tilfælde har sendt materiale til professor Troels Troelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne forsvare indholdet, men den håndværksmæssige håndtering af rapporten må CBS tage ansvaret for.

Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug

- Det er en kritik, som Hans Aarestrup finder irriterende, fordi den forsøger at tegne et billede af, at Bæredygtigt Landbrug nærmest har skrevet rapporten.

Praktisk gris

- Bæredygtigt Landbrug har ageret praktisk gris i forbindelse med CBS' udarbejdelse af analysen om dansk landbrugs rammevilkår. Det gælder i forhold til bogholderifunktion, ligesom vi i enkelte tilfælde har hjulpet med at finde data fra autoriserede kilder eller andet input, hvis rapportens forfattere har efterspurgt det. Men vi har på ingen måde blandet os i selve forsknings- eller analysearbejdet, siger Hans Aarestrup.

Han forklarer, at langt de fleste af de oplysninger, som Jørgen Evald har sendt til Troels Troelsen, er oplysninger, som Troels Troelsen efterspurgte, og som Jørgen Evald derefter har fundet forskellige steder.

- Det er ikke et problem, så længe der er kilder på, fastslår Hans Aarestrup og tilføjer, at Jørgen Evald nøje har angivet kilder på oplysningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så det anser jeg overhovedet ikke for problematisk. Ingen er mere interesserede end os i, at der er kilder på, og at fremstillingen er fagligt i orden, siger Hans Aarestrup.

Kloge hoveder

- Faktum er, at CBS har bedt forskellige kloge hoveder om at hjælpe med at fremskaffe data, herunder vores faglige direktør Jørgen Evald, som vel en halv snes gange har sendt links eller data med kildeangivelse. Og så er der et enkelt sted, hvor CBS har klippet et afsnit ind i rapporten, som Jørgen Evald har skrevet.

- Det vidste jeg ikke, sidst rapporten var til debat, for arbejdet omkring rapporten var igangsat længe før jeg blev direktør i foreningen. Men det rokker ikke ved, at det stadig er CBS, som har det faglige ansvar for rapporten, siger Hans Aarestrup.

Han tilføjer, at Jørgen Evald kun er en blandt mange fagfolk, som på tilsvarende måde har hjulpet med at skaffe datagrundlag for rapporten.

CBS-initiativ

Hans Aarestrup understreger også, at rapporten er resultatet af et projekt, som forfatterne selv har taget initiativ til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var et projekt, de selv foreslog, og vi sagde, at det ville vi gerne gå til Promilleafgiftsfonden med og vi vil også gerne administrere projektet, så vi bestilte rapporten, fortæller Hans Aarestrup.

- Derfor er der også grænser for, hvad vi kan sige eller gøre i forhold til rapporten, som CBS må tage øretæverne for, hvis der er ting, som ikke er i orden.

- Vi vil gerne forsvare indholdet, men den håndværksmæssige håndtering af rapporten må CBS tage ansvaret for. Og jeg synes selvfølgelig, det er et problem, at ikke alle kildehenvisninger er på plads, men det håber jeg selvfølgelig, de er i den endelige rapport, siger Hans Aarestrup.

Han kan derfor også først forholde sig til eventuelle formelle fejl, når den endelige udgave af rapporten foreligger.

Vigtig analyse

Hans Aarestrup lægger slet ikke skjul på, at Bæredygtigt Landbrug selvfølgelig har en interesse i, at få CBS-rapportens konklusioner frem i offentligheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har aldrig været nogen hemmelighed, at Bæredygtigt Landbrug har ønsket den pågældende CBS-analyses tilblivelse og offentliggørelse. Vi er en interesseorganisation, der slås for landbruget, så selvfølgelig var vi interesserede i at få dette analysearbejde frem i lyset, siger han og tilføjer, at Bæredygtigt Landbrug længe har savnet et overblik over, hvor meget dansk landbrug og det danske samfund mister som følge af konkurrenceforvridning i forhold til nabolandene.

- Det er fantastisk vigtigt, at politikerne forstår, at dansk landbrug ikke kan overleve med en så markant ringere behandling af erhvervet end vores nærmeste og sammenlignelige konkurrenter, siger han.