Høsten Down Under er i fuld gang. Trods forsinkelsen kommer der stadig et godt udbytte ud af det. Hos familien Walter er rapsen i hus, og nu står byggen for skud. Alle 17 mand yder deres bedste og giver, hvad de har. I år bliver man nok ikke færdige før midt i januar.

af SØREN SØRENSEN

Høsten blev skudt i gang den 25. oktober med 2000 hektar skårlagt raps. Derefter flyttede vi de fem mejetærskere over i stående raps. På et normalt år skårlægger vi al rapsen, men det har ikke kunne lade sig gøre i år. Efter alt for meget nedbør i løbet af vækstsæsonen har rapsen ikke nået sin højde for skårlægning. Så derfor blev de sidste 2100 hektar høstet direkte. Udbyttet ligger pænt på omkring de 1,7 tons pr. hektar. Det er et fint udbytte for dette område i Vestaustralien, nærmere betegnet Esperance.

Byggen går ikke til malt

Høsten af byg er nu startet med et rigtig fint udbytte på lidt over tre tons pr. hektar. Vi har dog døjet en del med rajgræs i markerne dette år. Det bunder igen i meget regn og koldt vejr. Indtil videre er områdets ellers så fine ry for god kvalitet ikke helt det samme. Vi døjer med for små kerner, så indtil nu går byggen til foder, og ikke super malt som normalt. Der er dog stadig lidt håb på de marker, hvor vi ikke har døjet så meget med græs.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hveden står bedre end nogensinde

Der er smil over hele hovedet, når vi snakker om hveden. Den ser ud til at slå alle rekorder for udbytte og kvalitet. Når man hører de lokale farmere tale om deres hvede, så kan de ikke lade være med at trække på smilebåndet.

Men, men, men, som de siger: den er ikke i hus endnu, og når de siger det, så tænker de på kraftig vind, sommerhagl og ikke mindst de berygtede bushfires efter den ødelæggende brand, vi havde her sidste år, hvor 500.000 hektar brændte. Så intet er sikkert. Ingen bryder sig om at snakke om sidste års brand i november. Noget så ødelæggende og skræmmende har gjort noget ved folk her i Cascade. Det er med en klump i halsen, når jeg her sidder, og tænker tilbage på det. Alle er mere end godt forberedt i år. Her hos Walters er der blevet investeret i tre brandbiler. Det er desuden lovkrav at have en brandbil holdende i den mark, som der bliver høstet i.

I Agro, der udkommer fredag den 9. december kan du læse resten af artiklen og om den første brand, der har meldt sin ankomst. Men også læse mere om årts crem og hvordan høsten ellers forløber Dowen Under.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.