Svinekød på de colombianske middagsborde er blevet langt mere almindeligt i dag end for få år siden. På trods af, at den colombianske svineproduktion er vokset med 250 procent fra 2001-2013, voksede importen af svinekød fra 8.814 tons svinekød i 2000 til 64.491 tons i 2013, hvilket svarer til en stigning på 632 procent.

Den colombianske glæde ved svinekød kommer nu danske svineproducenter til gode, eftersom Danmark er blevet godkendt som eksportør til Colombia. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen besøger i disse dage Colombia og mødes blandt andet med den colombianske landbrugsminister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Colombia er et land med betydelig økonomisk vækst, og befolkningen efterspørger langt mere svinekød, end landet selv kan producere. Derfor er de åbne for at øge deres import, og vi står naturligvis klar til at sælge dansk kød til colombianerne. Landet er også interesseret i at øge deres egenproduktion og at kunne eksportere i fremtiden, og derfor efterspørger de også de kompetencer, danske myndigheder og virksomheder har på de områder, siger Esben Lunde Larsen.

Op til 60 mio. eksportkroner årligt

Den nye eksportåbning forventes at kunne indbringe op til 60 millioner kroner om året. Det forventes desuden, at der inden længe vil blive åbnet op for eksport af danske avlsdyr til Colombia.

-Den danske fødevaresektor lever af eksporten, og her kan Colombia vise sig at blive et ganske stort marked for dansk svinekød. Vi har en forventning om, at Colombia med sine knap 50 millioner indbyggere kan blive et positivt eksporteventyr, og der er behov for flere af den slags. Derfor er der brug for, at vi bliver ved med at arbejde for åbninger på andre markeder, og vi er i Landbrug & Fødevarer ualmindeligt glade for, at ministeren på trods af en travl tid har prioriteret at besøge et potentielt stort nyt eksportmarked, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup.

I dag importerer Colombia svinekød udelukkende fra tre amerikanske lande - USA, Chile og Canada. Danmark eksporterer hvert år fødevarer for i alt 108 milliarder kroner. Svinekød udgør 29 milliarder kroner.

Den Internationale Valutafond forventer, at nationalindkomsten i Colombia vil være stabilt stigende frem mod 2021, så BNP pr. indbygger vil stige med 64 procent fra 5.200 US-dollars til 8.545 US-dollars.