Abonnementsartikel

Herborg Smede- og Maskinforretninger både en del af den store John Deere-strand på Agromek, men har også en stand med sine egne importer.

Herborg Smede- og Maskinforretning er dansk importør af Peecon-programmet inklusive jordbearbejdningsprogrammet fra Tulip, og derfor har forretningen en stor stand med disse mærker samt Bobcats landbrugsprogram, som Herborg Smede- og Maskinforretning ligeledes har agenturet for på det danske marked.

Samtidig er forretningen en del af den store John Deere-stand i samme hal.

Tre stjerner

Flere af Peecons nyheder er tildelt stjerne af Agromek.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der er tre stjerner til europanyheden Peecon XYZ 24/7, der er en fuldautomatisk udtagningsrobot, som kan skære ensilageblokke og levere ensilagen i eksempelvis et påslag.

Der er tale om en helt ny løsning til automatisk udtagning af ensilage fra køresiloen, så den ofte arbejdskrævende udtagning af ensilage fra køresiloen nu automatiseres.

Lille blokskærer

Udtageren består af en ramme på hjul, der monteres på silovæggen eller kører på hver side af siloen.

På rammen er der monteret et system, der automatisk ruller afdækningen af stakken.

Der er også monteret en form for blokskærer, der er forholdsvis lille og skærer ensilagen direkte ud af stakken. Ensilagen suges fra blokskæreren op i et rørsystem, hvor en kraftig blæser leverer ensilagen via et rørsystem til et påslag eller på en læsseplads eller direkte i fuldfoderblanderen.

24 timer i døgnet

Systemet kan arbejde 24 timer i døgnet alle ugens dage.

Ved levering i en stationær blander kan systemet bidrage til en total automatiseret af udtagning, blanding og udfodring.

Keld Andersen, Herborg Smede- og Maskinforretning, fortæller, at Peecon har fået patent på anlægget, og at Peecons forventninger til det er meget store.

Umiddelbart før Agromek vises Peecon XYZ 24/7 også på Eurotier, der lukker kun halvanden uge før åbningen af Agromek. Derfor er der kun få dage til at få det nedtaget og transporteret til Herning, så Keld Andersen er spændt på at modtage anlægget, så det kan præsenteres på Agromek.

Nomineret til pris

Peecon XYZ 24/7 har allerede vakt en vis opsigt og er en blandt seks nyheder inden for staldmekanisering, der er nomineret til to Agromek Awards.

Dagen før Agromek åbner, vil de nominerede nyheder blive udsat for en grundig vurdering af en række prisudvalg. Brugerne i disse prisudvalg vil besøge de nomineredes stande på Agromek og vil herefter udpege vinderne ud fra, hvad de mener vil få størst praktisk betydning for den enkelte landmænd eller landbruget som helhed.

Vinderne hædres herefter på Agromeks åbningsdag den 29. november.

Boost til motor

Blandt Herborg Smede- og Maskinforretnings Peecon-nyheder på Agromek er et system med navnet Peecon ERS Hybrid boost, der har fået to nyhedsstjerner.

Der er tale om en lille elmotor på blanderen, som kan give et øjeblikkeligt boost på cirka 20 kW, der hjælper med at køre sneglene i gang, indtil traktorens PTO er oppe i omdrejninger.

Oplader under blanding

Motoren drives af et batteri under chassiset, og motoren fungerer desuden som generator, når blanderen arbejder, og dermed oplades batteriet.

- Peecon ERS Hybrid boost betyder blandt andet, at man kan klare sig med en mindre traktor, for normalt er traktorer til mixervogne dimensioneret efter kraftbehovet ved opstart, siger Keld Andersen, Herborg Smede- og Maskinforretning.

Han fortæller, at det i Tyskland og Holland forventes det, at systemet bliver tilskudsberettiget på grund af den energibesparelse, der ligger i at kunne klare sig med en mindre traktor til foderblanding og dermed et mindre energiforbrug 365 dage om året.

Effektiv tømning

- Boost-funktionen kan desuden bruges til at øge omdrejningerne på sneglene, når vognen er tømt. Det er en effektiv metode til at slynge eventuelle foderrester af sneglene og tømme vognen helt, fortæller Keld Andersen.

Han nævner, at funktionen er særligt nyttig, fordi mange moderne fuldfodervogne kører med 1.000 omdrejninger på PTO'en og derfor ikke kan geare yderligere op for at øge omdrejningerne på sneglene, så vognen tømmes fuldstændigt.

Ny kant mod foderspild

Peecon har lanceret et nyt og mere afrundet design af blandekarret, som skal forhindre foderspild under blanding. Det har udløst en enkelt nyhedsstjerne.

Vertikalblandere kan have en tendens til at skubbe foder ud over blandekarrets kant, og det har traditionelt været løst med montering af en overløbsring langs indersiden af blandekarrets kant.

- Det kan have den ulempe, at der kan lægge sig gammelt foder på ringen, så nu har Peecon lanceret et nyt design af blandekarrets overkant, hvor kanten er bøjet ind, så foderet, der skubbes op, kun kan falde en vej, når det når toppen - nemlig tilbage i karret, fortæller Keld Andersen, Herborg Smede- og Maskinforretning, der er dansk importør af Peecons program.

Det nye design er døbt Future Anti-spildkant.

Keld Andersen tilføjer, at der desuden er mulighed for at montere en variabel plastring på toppen, så man kan øge volumen i blandekarret med yderligere fire-fem kubikmeter.

På Agromek viser Herborg Smede- og Maskinforretning, en 45 kubikmeter mixervogn med det nye design. Nyheden er tildelt en stjerne.

Til biogas

Til biogasbranchen har Peecon også en nyhed, der er vurderet til at være så væsentlig, at den har fået to stjerner.

Der er tale om en dobbeltbund i et påslag, så det eksempelvis i weekender er muligt at lave to påfyldninger, som mixes hver for sig inden indføring i reaktortanken.

Det skulle give mulighed for en bedre udnyttelse af mixer-kapaciteten samt en tidsbesparelse hos de ansatte på biogasanlæg.

Bobcat

På Herborg Smede- og Maskinforretnings stand kan man også kigge nærmere på Bobcats landbrugsprogram, som forretningen har det danske agentur for.

Her vises den nye teleskoplæsser-model TL 38.70, som er en faceliftet model med forbedret komfort i kabinen og bedre udsyn.

Løftehøjden er syv meter.

- Den har 3.800 kg løftekraft, hvilket er 300 kg mere end forgængeren kunne præstere, fortæller Keld Andersen.