Hvis sidste regnskabsår var et godt år for Friland, så har det nyligt afsluttede regnskabsår været ganske fantastisk. Med en vækst i omsætningen på 17 procent. eller 118 millioner kroner og gennemsnitlige tillæg (udover Danish Crowns basisnotering) på økologisk kød, som er rekordhøje, er succeshistorien til at få øje på.

- Sidste år udbetalte vi til økologiske grise 17,23 kroner. i tillæg pr. kg og var ovenud tilfredse. I år kan vi så lægge 3,96 kroner oveni det beløb og betale 21,19 pr. kg., så det er klart, at vi er stolte og glade over at kunne levere et så godt resultat til vores leverandører, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I alt udbetaler vi 70 millioner kroner mere til vores leverandører, end vi gjorde sidste år,

Henrik Billmann, direktør i Friland

Også de økologiske kreaturtillæg er steget fra 5,85 kroner pr. kilo til 7,99 kroner pr. kilo (udover Danish Crowns basisnotering).

- I alt udbetaler vi 70 millioner kroner mere til vores leverandører, end vi gjorde sidste år, siger Henrik Biilmann.

Det er dog først og fremmest de økologiske leverandører, der får del i de penge. Frilands øvrige kreaturkoncepter og Frilandsgrisen har haft henholdsvis små tilbagegange og en lille fremgang.

? Desværre har vi ikke set lignende fremgang for de koncepter som for de økologiske. Det er først og fremmest økologi, som forbrugerne lige nu vil have, men med en stigende fokus på dyrevelfærd i det danske marked er vi optimistiske for det kommende år, når det gælder vores frilandskoncepter, som alle er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, siger Henrik Biilmann, der til gengæld ikke tror, at de økologiske priser kan holde sig helt på samme meget høje niveau i det kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andre aktører er kommet ind på både okse- og grisekødmarkedet, og dermed forventer jeg også, at næste års afregninger vil blive på et mere 'normalt' niveau, men fortsat et niveau der er profitabelt for landmændene.

Vækst, men stadig mangel Den stadigt stigende efterspørgsel på økologisk kød har ligesom sidste år medført råvaremangel.

? Selvom væksten har været stor, kunne den have været endnu større, hvis vi havde haft flere dyr tilgængelige. Det er derfor glædeligt, at vi i år, med mere end 120.000 grise til slagtning, har øget antallet med ca. 18 pct., siger Henrik Biilmann og regner med, at den positive tendens fortsætter, og at Friland kan øge antallet af slagtninger med ca. 15 pct. pr. år frem til 2018.

Også når det gælder det økologiske oksekød, bød året på udfordringer: - Specielt i sommerhalvåret var der mangel på kød ? også selvom vi i lighed med andre år har betalt et betydeligt højere tillæg i sommerhalvåret, siger Henrik Biilmann. Derfor er Friland i fuld gang med at finde andre tiltag, der kan udjævne antallet af dyr, der kommer til slagtning henover året.

- Det er en vigtig udfordring at løse, da efterspørgslen er jævnt fordelt over året, og dermed ligger der en værdi i, at Friland kan balancere udbud og efterspørgsel bedre, siger Henrik Biilmann.