Tyske Siloking, der her i landet forhandles af Kverneland Feed-centre, har udviklet en selvkørende fuldfoderblander, som kører på elektricitet. Blanderen, som har fået det lange navn Siloking TruckLine 4.0 Compact 8, er bygget på et trehjulet chassis. Blanderen trækker på de to store forhjul og drejer på et sæt tvillinghjul bag blandekarret, Foderet blandes af en enkelt lodretstående snegl i den otte kubikmeter store blandekar.

- Blanderen er udviklet til besætninger med cirka 100 køer, hvor der kan laves op til tre blandinger på en opladning. Maskinens kompakte design gør den anvendelig i mange ældre stalde, og i stalde med smalt foderbord, hvor der har været etableret en eller anden form for automatisk fodring, siger Richard Vogt, eksportchef hos Siloking.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem blandinger på en opladning

Han er af den opfattelse, at kapaciteten på en selvkørende fuldfoderblander ikke alene afhænger af blanderens størrelse, men i lige så høj grad af hvordan foderet er organiseret, og af læsserens effektivitet. Er der behov for mere end tre blandinger kan TruckLine 4.0 Compact 8 leveres med en heavy-duty batteripakke, som klarer op til fem blandinger på en opladning

Blandesneglen trækkes af en elmotor på 15 kW, mens en 18 kW motor, der er integreret i forakslen giver blanderen en tophastighed på 25 km/t.

Kommer som robot

Da blanderen ikke er selvlæssende, skal føreren kun køre maskinen, når der læsses af, og af den grund har Siloking ikke gjort det store ud kabinen.

Kabinen på TruckLine 4.0 Compact 8 er bygget langt ned, så den er meget let at sætte sig ind i. Kabinen er opvarmet og har ligeledes opvarmede spejle. Der er således hvad der skal være, men i fremtiden kan kabinen komme til at stå tom, når blanderen kører og fodrer.

- Siloking TruckLine 4.0 Compact 8 er ikke en prototype, der er udviklet som messeblikfang. Blanderen er testet og bliver klar til salg midt på sommer 2017. Næste step bliver at gøre blanderen fuldstændig selvkørende, så den eksempelvis selv kan klarer eftermiddagsfodringen. En sådan løsning forventer vi at være klar med inden for et års tid, siger Richard Vogt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Strøning af senge

Som en simpel løsning til fordeling af snittet halm i sengebåse tilbyder Siloking nu et strøelsesbånd. Båndet er et kort og hurtigt løbende bånd, som hydraulisk svinges ind under udløbet på blandevognens tværbånd. Når blandesneglen har findelt halmen, kaster strøelsesbåndet det op i sengebåsene.

Trinvis opstart

Til de store vertikalblandere med to og tre snegle, der rummer op til 45 kubikmeter, tilbyder Siloking trinvis opstart af blandesneglene.

- Imellem sneglene er der indbygget en hydraulisk kobling. I opstartsfasen skal traktoren kun sætte den forreste snegl i gang. Efterfølgende kan den anden og eventuelt også den tredje snegl tilkobles enkeltvis. Systemet skåner PTO-koblingen på traktoren og transmissionen på blandevognen. Samtidig kan vi anvende en betydelig mindre traktor til at trække blanderen, siger Richard Vogt.

Tilkobling af sneglene sker fra terminalen i førerkabinen.