Abonnementsartikel

Poda Hegn har modtaget Agromek-stjerner for to nyheder.

Markpumpen fra Poda er et nyt, fleksibelt system til stabil vandforsyning i områder, hvor der hverken er adgang til strøm eller vandværksvand. Pumpen er tildelt én stjerne af Agromek.

Den soldrevne markpumpe yder op til 1.000 liter pr. døgn fra egen brønd, sø eller å og med den mængde kan man eksempelvis forsyne 10 malkekøer, 20 store heste, 20 stykker kødkvæg eller 100 får med tilstrækkeligt vand i sommerhalvåret. Den soldrevne markpumpe kan desuden udvides med en lille vindmølle og systemet er derfor ideelt som vandforsyning til mindre husdyrhold i områder, hvor der hverken er adgang til vandværksvand eller 230V.

Sæt tryk på vandet

Den soldrevne markpumpe består i hovedtræk af en solcelle, et genopladeligt batteri og en energieffektiv pumpe. Pumpen henter vandet - som regel overfladevand fra en å eller sø - og leverer det under tryk til forbrugsstedet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det smarte ved at sætte overfladevand under tryk er, at man kan styre det, dvs. flytte, dosere og evt. lagre vandet. Herved kan man selv bestemme drikkestedet og dermed f.eks. undgå at brinkerne bliver trådt ned og ødelagt. Man kan også forsyne flere drikketrug samtidigt, hvilket er en stor fordel ved foldopdelinger og stribeafgræsninger.

Vand efter behov

Med den soldrevne markpumpe følger en avanceret ventil til montering under vandoverfladen i drikketruget. Ventilen er forsynet med en flyder, der åbner ventilen, når dyrene drikker af karret. Når ventilen åbner, starter pumpen. Når karret er fyldt, lukker flyderen for ventilen og pumpen slukker. Fordelene ved en undervandsventil er, at dyrene ikke generes af uro på vandspejlet og at ventilen er beskyttet mod skader fra dyrene.

Alle markpumpens dele er placeret i et galvaniseret, låsbart stålskab på et stativ, der yder beskyttelse mod vejrliget samt skader fra dyr. Systemet er derfor enkelt at vedligeholde og installeres nemt med nogle få almindelige værktøjer. Poda hegnscentrene over hele landet sørger gerne for en komplet opsætning af den nye soldrevne markpumpe.

Skræddersyet færist

Poda Hegn har ligeledes modtaget én stjerne for en skræddersyet færist.

Færiste har været brugt i generationer, på steder, hvor en vej og et hegn krydser hinanden eller der skal være åben ind- og udkørsel i en indhegning med dyr.

I modsætning til gængse færiste, der typisk laves på stedet med et støbt fundament er den nye Poda Færist en komplet enhed med bund og sider, som ganske enkelt monteres i vejen i én arbejdsgang. Da der ikke er behov for besværlig og tidskrævende støbning kan færist og vej nu tages i brug med det samme!

Standardiserede dele

Poda's færist er et ingeniørberegnet system, der opbygges af standardiserede dele. Det gør det muligt at få en færist, der passer præcist til ens behov - der er hverken brugt for meget eller for lidt materiale. Størrelsen går op til 4x6 meter og færisten fås i 3 styrkeklasser, helt op til et et akseltryk på 18 tons.

Færistene leveres enten galvaniserede eller ubehandlede. En ubehandlet færist vælges typisk med tanke på naturen: Udendørs vil der hurtigt dannes overfladerust på færisten som gør, at den falder godt ind i omgivelserne. Det naturlige, rustne look foretrækkes ofte i naturområder. Alle færiste er udført med paddesikring, der er en gennemgående åbning i færistens konstruktion. Det gør det muligt for padder og andre mindre dyr at komme op igen, hvis de falder ned mellem rørene.