Abonnementsartikel

På EuroTier viste den danske virksomhed Naturlig Desinfektion, hvordan smitte imellem stalde kan begrænses.

Virksomheden, Naturlig Desinfektion, der er startet af ægteparret Pernille og Karsten Snitkær, beskæftiger sig med en række produkter, der har det til fælles, at de nedsætter risikoen for smitte.

Fælles for produkterne fra den danske virksomhed er, at der ikke anvedes kemikalier i kampen mod smitte.

- I mange af vore løsninger anvender vi UV lys til at reducere forekomsten af bakterier og kim. Vi arbejder rigtig meget med desinfektion af drikke- og procesvand. Her tilbyder vi UV-anlæg med kapaciteter på 300-21.000 liter vand i timen, siger Karsten Snitkær og fortsætter:

- UV-enheden er udført i rustfrit stål og vedligehold af anlægget foretages uden brug af værktøj. UV-pæren skal skiftes for hver 10.000 timer, og da den er monteret tørt, klares det let af enten ejer eller en medarbejder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I stalde monteres enheden helst på en cirkulationsstreng, for at undgå opformering af bakterier i blinde rørender.

- Med UV lys kan vi rense vandet 99,99 procent, og blandt både svine- og fjerkræavlere har vi set rigtig gode resultater med bedret sundhed og forbedrede produktionsresultater, siger Pernille Snitkær.

Desinfektion af værktøj

Fra tid til anden er det nødvendigt at montører, dyrlæger eller rådgivere tager værktøj og andre hjælpemidler med inde i staldene.

Specielt elektronisk udstyr tåler ikke at blive vasket og desinficeret med kemikalier, og derfor har Naturlig Desinfektion udviklet en desinfektionsboks, hvor desinfektionen foregår med UV lys.

- Boksen monteres i vægen imellem forrummets forurenede og rene område. Når eksempelvis dyrlægen går ind i stalden, lægges notesblokke, telefoner og andet udstyr ind i boksen. Når døren til boksen lukkes, starter desinfektionen, og når tøjskifte og den personlige hygiejne er klaret, kan emnerne tages ud af boksen i forrummets rene side. Boksen findes i to størrelser og effektiviteten ligger på 99 procent, siger Karsten Snitkær.

Er hænderne rene?

På standen demonstrerede det danske ægtepar også en håndscanner, som anvendes til kontrol og træning af personlig håndhygiejne.

Før hænderne scannes vaskes de med desinfektionssæbe tilsat en lille mængde fluorescerende farve.

- Hænderne scannes på skift og umiddelbart efter vises resultatet på skærmen. Er hænderne rene får man er grønt flueben og kan fortsætte ind i stalden, køkkenet, laboratoriet eller hvor scanneren er opstillet. Er hænderne ikke rene får man et rødt symbol, og bliver bedt om at foretage en ny rengøring af hænderne. På skærmen vises hvilke områder på hænderne der ikke er tilstrækkeligt rengjorte, forklarer Karsten Snitkær.

Scanneren kan betjenes med ID-kort, og scanningsresultater kan gemmes eller videresendes til en administrator, som kan lave statistikker og udvikle procedure til at forbedring af håndhygiejnen.