Abonnementsartikel

LMO afholdte temadag 17. november i Søften, hvor 110 agrarøkonomstuderende fik en forsmag på fremtidens udfordringer.

Fuld fokus på etablering, ledelse og dét at træffe vigtige valg. Det var essensen til LMO Temadag 17. november i Søften, hvor 110 agrarøkonomstuderende fik en forsmag på de udfordringer, der kommer, når uddannelsesbeviset er i hus.

Trods udfordrende vilkår i landbruget, så er der fortsat mange unge kommende landmænd, der står på spring til at komme ud i virkeligheden. Men hvilken virkelighed? Hvordan er mulighederne som ung landmand? Hvordan skal han/hun navigere i de handlingskrævende situationer, som der opstår med egen virksomhed?

- Til LMO Temadag giver vi de unge et så virkelighedstro billede af virkeligheden som overhovedet muligt. Der ER udfordringer i dansk landbrug. Der ER mange udefrakommende faktorer, som til tider besværliggør dét at tjene penge på sin produktion. Men der er enorme muligheder derude, når blot man som landmand er klædt godt på, siger chefkonsulent Torben Wiborg.

De 110 kommende landmænd blev ledt gennem dagen med forskellige oplæg: Der var tips fra ejendomsmægler Alex Christensen, hvorefter virksomhedsrådgiver Rasmus Riber Rasmussen satte fokus på, hvordan man kan få sin drøm gjort til virkelighed. Nordeas landbrugschef Stine Hjarnø Jørgensen fortalte et opmærksomt publikum om, hvad bankerne forventer af de unge landmænd, og to nyligt etablerede landmænd gav deres historier om opstart og udfordringer. Deltagerne blev også "stress-testet" med et ledelsesspil og præsenteret for nyheden "LMO & Monopolet", hvor et panel skulle tage stilling til forskellige dilemmaer ? selvfølgelig med input fra salen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mine drøm er at blive selvstændig, men i hvilken form det bliver - selveje eller I/S - det ved jeg ikke endnu. Indtil videre vil jeg i hvert fald ruste mig til livet som selvstændig, og jeg synes, det er nogle gode indlæg, som vi er blevet præsenteret for i dag, fortæller Jakob Pedersen, som går på Dalum Landbrugsskole.

Vær kritisk

Landmandsparret Morten og Jette Uhre Nørsøller, som gav tilhørerne et indblik i deres erfaringer, understregede kraftigt et af de punkter, som flere af LMO's oplægsholdere også var inde på:

- Husk at være kritisk, når du overvejer at købe en ejendom. Sæt dig ind i alle de ting, der vedrører ejendommen, og forvent så, at der alligevel vil komme overraskelser, sagde de og tilføjede, at for mange landmænd handler det naturligvis om at være god til at passe dyr og drive sin jord, men det handler lige så meget om at kunne arbejde strategisk.

LMO Temadag var arrangeret i samarbejde med LandboUngdom, og formand Peter J. Kock synes, det er vigtigt med et arrangement som LMO Temadag.

- For LandboUngdoms vedkommende handler det om at være synlig og vise de unge, at vi i vores daglige arbejde kæmper for så gode forhold som muligt for dem, siger han og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at deltagerne efter denne dag er blevet endnu mere opmærksom på, at virkeligheden byder på rigtigt mange udfordringer, men at der samtidigt er mange muligheder for at påvirke sin egen karriere.