Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har Fødevarestyrelsen ikke et grundlag for at estimere omkostningerne for svineavlerne ved at indføre en ved lov fastlagt grænse på eksempelvis fire eller fem uger for, hvornår smågrise tidligst må fravænnes soen.

Baggrunden er et spørgsmål fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der ville vide, hvor store de erhvervsmæssige omkostninger ved at indføre en lovfast grænse for, hvornår smågrise tidligst må afvænnes fra soen på henholdsvis fire uger og fem uger, ville være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og ifølge Landbrug & Fødevarer har Seges, VSP heller ikke foretaget beregninger på de økonomiske konsekvenser ved en sådan grænse.

Imidlertid oplyser Landbrug & Fødevarer, at der er ingen tvivl om, at der er tale om betydelige omkostninger for branchen, da der er tale om ganske omfattende ændringer i produktionsapparatet, som følge af en ændret produktionscyklus:

En milliard

- Det vil medføre en betydelig nedgang i antallet af årssøer eller alternativt udvidelser af eksisterende farestalde for at opretholde den nuværende produktion. Dertil kommer omkostninger forbundet med nye miljøgodkendelser, såfremt der skal foretages udvidelser af eksisterende anlæg.

Seges, VSP har tidligere foretaget et simpelt overslag til ministeriet af en fravænningsalder på minimum fire uger. Det forventes, at der enten skal investeres cirka én milliard kroner ekstra i nye farestier, eller også forsvinder der små 116.000 årssøer - cirka 11 procent af landets bestand af søer. Dertil kommer øgede omkostninger ved nye miljøgodkendelser ved udvidelser af eksisterende anlæg. Det blev heller ikke dengang gennemført en decideret omkostningsberegning af kravet, hvilket er en større opgave, oplyser Landbrug & Fødevarer.