Det naturskønne Vingstedcenter danner rammerne for Mekani 2025, hvor rådgivere, forskere, maskinproducenter og praktikere inspirerer med nye ideer til, hvordan maskinstationer kan investere i teknologi, som er skånsom ved jorden. Konferencen afholdes af Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Nye muligheder

- Den teknologiske udvikling giver os pludselig nye muligheder, forklarer Mogens Kjeldal fra DM&E.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag er det muligt at konstruere maskiner, som er meget lettere, og mulighed for, at autonome enheder udfører arbejdet i samarbejde med maskinføreren.

Af kendte løsninger er kørsel i "Dog Walk", og hvor de store maskiner kører i faste kørespor (CTF) eller gylleudlæggere, som forsynes med gylle via en fødeslange. Spørgsmålet er, hvad der skal investeres i fremadrettet. Hvad er det, landbruget vil efterspørge og betale for? Skal der køres på hjul eller bælter? Det er blot nogle af de problemstillinger, der bliver taget op til konferencen.

Ifølge Mogens Kjeldal drejer det sig om investeringer på 1,5 - 5 millioner kroner i hver enhed, og der er ikke plads til fejlinvesteringer.

Som noget nyt er konferencen åben for en bredere kreds, da behovet for nye løsninger udvikles bedst i et fællesskab mellem maskinstationer, forskere, rådgivere og fabrikanter.

- Det er vores mål, at der efterfølgende er forskere og maskinproducenter, der arbejder videre og udvikler ny maskinstationsteknologi til gavn for dansk landbrug, fortæller Mogens Kjeldal og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har ofte vist sig, at når teknologien virker i Danmark, virker den også andre steder i verden og bliver efterspurgt af udenlandske maskinstationer.

Konferencen foregår d. 7. december på Vingstedcentret.