Abonnementsartikel

Først skulle køerne malkes af robotter. Nu skal de også fodres af robotter - i hvert fald hvis det står til hollandske Schuitemaker og den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter, der sammen præsenterer en fuldautomatisk fuldfoderblander på Agromek.

Den henter selv ensilagen i stakken, læsser hvad der ellers skal bruges i foderrationerne, blander det hele, kører ind i stalden og fodrer ud. Og nå ja, den skubber også lige evt. restfoder på foderbordet ind til ædepladserne, når nu den er i gang.

Schuitemaker Innovado er navnet, og den er resultatet af mange års vedholdende udviklingsarbejde, for det kræver en del teknologi og omtanke at konstruere en driftssikker maskine og et nøjagtigt signalsystem, så den kan køre sikkert både ude og inde. Det sidste har Schuitemaker håndteret ved hjælp af GPS-teknologi udendørs og transpondere indendørs.

- Den repræsenterer en hel ny måde at tænke fodring på. Hyppige udfordringer af friskt foder fra ensilagestakkene og direkte til foderbordet døgnet rundt, lyder tillokkende for mange mælkeproducenter, vil jeg tro,

Svend Aage Jensen, Brørup Traktor- & Maskincenter

Fagre nutid

Innovado er i fagsproget en AGV (Automated Guided Vehicle), og som sådan minder den meget om de selvkørende traktorer, der allerede nu kører i Danmark, og de mange selvstyrende biler, som er på vej ud af fabrikkerne rundt omkring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor undrer det heller ikke Svend Aage Jensen, at det kan lade sig gøre at få et ubemandet køretøj til at fodre køerne.

- Det er forholdsvist nemt at styre efter transpondere indendørs, og udendørs anvender Innovado den GPS RTK-teknologi, som vi kender fra traktorernes autostyring, og så er det jo bare op til ingeniørerne at konstruere alt det ind imellem.

Han forventer heller ikke, at de visionære danske mælkeproducenter får svært ved at se fordelene.

- De har for længst taget præcisionsdyrkning i markerne til sig og accepteret, at malkerobotterne kan klare malkearbejdet - og der arbejder robotterne med levende dyr, der alle er forskellige, bevæger sig og har temperament. Innovado skal trods alt kun arbejde mellem stillestående døde ting.

Kendt teknologi

Innovado læsser foderemnerne ved hjælp af en blokskærer og en læssesnegl. Blokskæreren kan nå op til 4,8 meter. Når foderemnerne er læssede, blandes de med 2 vertikale snegle, mens turen går tilbage til stalden eller staldene. Hvis der skal læsses flere foderemner, gør den stop der undervejs, inden den når frem til sit bestemmelsessted på foderbordet og påbegynder udfodringen via et tværgående aflæsserbånd og en hydraulisk slidske. Motorrummet rummer en JCB-dieselmotor m. 80 hk og styringen håndteres af en avanceret onboard SiS-computer, der er i trådløs kontakt med en stationær computer og GPS-systemet.

Brørup Traktor- & Maskincenter glæder sig naturligvis til at vise Innovado frem på Agromek.

- Den repræsenterer en hel ny måde at tænke fodring på. Hyppige udfordringer af friskt foder fra ensilagestakkene og direkte til foderbordet døgnet rundt, lyder tillokkende for mange mælkeproducenter, vil jeg tro, siger Svend Aage Jensen.