Kineserne får flere og flere penge mellem hænderne, og middelklassen vokser støt. Det afspejler sig i eksporten af danske fødevarer til Kina og Hong Kong. Alene i årets første seks måneder nåede eksporten op på 8,8 milliarder kroner, viser seneste opgørelse fra Landbrug & Fødevarer.

Der er flere årsager til de støt stigende salgstal, forklarer Michael Stahlschmidt, der er chefkonsulent i Handelspolitik & Markedsadgang hos Landbrug & Fødevarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det første er der en voksende gruppe af velhavende kinesere, som har råd til både kvalitetsfødevarer og udlandsrejser, hvor de bliver inspireret af mad fra andre verdensdele.

Michael Stahlschmidt, der er chefkonsulent i Handelspolitik & Markedsadgang hos Landbrug & Fødevarer

- For det første er der en voksende gruppe af velhavende kinesere, som har råd til både kvalitetsfødevarer og udlandsrejser, hvor de bliver inspireret af mad fra andre verdensdele. For det andet er Danmark og danske fødevarer er et stærkt brand i Kina, siger han.

Et stort eksportfremstød i denne uge skal sikre, at danske fødevarer også i fremtiden er kendt for høj kvalitet, innovation og fødevaresikkerhed i Kina og Hong Kong. Hele 12 danske virksomheder deltager derfor sammen med Landbrug & Fødevarer på messen 'Food and Hotel China' i Shanghai, der finder sted frem til den 9. november. Landbrug & Fødevarer er hovedarrangør af messen, der er Kinas største fødevaremesse.

- Messen er en ideel platform for danske virksomheder i Kina. Kina er et enormt land med knap 1,4 milliarder mennesker. Hvis hver kineser spiser blot fire gram dansk grisekød mere om dagen, ville det betyde en fordobling af den danske eksport af grisekød, siger Michael Stahlschmidt fra millionbyen Shanghai.

Blandt deltagerne er både virksomheder, der allerede har godt tag i det kinesiske marked og andre, som venter på myndighedernes tilladelse til at eksportere. Blandt de førstnævnte er Mille Baby på Stevns, der eksporterer modermælkserstatning og tilskudsblanding, Royal Greenland, der sender en række forskellige fiske- og skaldyrsprodukter til Kina og Scandic Food i Vejle, der blandt andet sælger marmelade, grød og honning til kineserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de virksomheder, der endnu ikke har fået gang i eksporten, er 3-star i Horsens, Danpo i Give og Tulip i Randers. De producerer alle forarbejdede kødprodukter, som de kinesiske myndigheder endnu ikke har givet tilladelse til at importere.