Over 93 procent af de nyfødte grise er nu over 800 gram. Det er det meget tydelige resultat, som Kongsdal Multisite ved Mørkøv på Sjælland har opnået ved at indføre Danish Agros nye foderkoncept til søer med store kuld. Konceptet består af et drægtigheds- og diegivningsfoder, som indeholder en øget andel af aminosyrer, syrevalset korn og Gærplus.

- Det er utrolig positivt, at vi i kraft af Danish Agros foderkoncept har fået andelen af de små grise til at falde så markant, fortæller Gorm Toftegaard, direktør i Kongsdal Multisite. Han fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For os har det være vigtigt at kunne mindske spredningen i vægt blandt de nyfødte grise. Ved at hæve andelen af livskraftige grise, har vi desuden kunnet reducere antallet af ammesøer. Vi har klart mindre arbejde i stalden nu, da det er lettere at passe smågrisene, når de vejer mere. Vi er sikre på, at vi har opnået en betydelig økonomisk gevinst ved at bruge det nye sofoder-koncept.

Omfattende kontrolvejninger

For to år siden, da Danish Agro påbegyndte udviklingen af det nye foderkoncept, var Kongsdal Multisite en af de første kunder, som sagde ja til at teste det nye foderkoncept.

For at kunne følge udviklingen besluttede Gorm Toftegaard fra Kongsdal Multisite at kontrolveje et helt ugehold (895 nyfødte grise) i juli 2014. Efter at foderkonceptet var kørt godt ind i bedriften, foretog han i juni 2016 samme omfattende øvelse og kontrolvejede igen et helt ugehold (727 nyfødte grise). Herefter sammenlignede han resultaterne, som talte deres tydelige sprog:

? Kun 6,1 procent af de nyfødte var under 800 gram - et fald svarende til 62 procent ift. 2014

? Kun 16,5 procent under 1.000 gram - et fald på 50 procent i forhold til 2014

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Hver nyfødt gris vejede i gennemsnit 1.343 g - det vil sige 170 gram mere end i 2014.

? Samme positive resultater har Gorm Toftegaard kunnet se, hvis man isolerer tallene og kun ser på smågrise fra gyltene

Foderkoncept til søer

Danish Agros foderkoncept er udviklet for at imødekomme soens behov for ekstra næring for at kunne producere mere mælk til de stigende kuldstørrelser og for samtidig at kunne bevare huld. Foderkonceptet består af et drægtigheds- og diegivningsfoder, hvor aminosyreandelen i foderet er øget. Samtidig er foderet tilsat ekstra fibre via VAK-korn og Gærplus, som består af Probiotika (mælkesyrebakterie) og Præbiotika (gærbakterie).

Foderet gavner både so og smågrise. Ud over en højere fødselsvægt giver foderet sundere søer med et mindre vægttab og bedre holdbarhed. Søerne opnår også en bedre mælkeydelse, da søerne producerer mere mælk og er hurtigere med at komme i gang med at malke.

Da foderet er mere koncentreret, skal man ikke fodre ad libitum, men mere konsekvent at styre efter Danish Agros anbefalede foderkurver. Det giver et lavere foderforbrug.