På Danmarks højeste punkt tæt ved Ejer Bavnehøj arbejder 30-årige Kent Porup som driftsleder hos Holger Hedelund Poulsen.

Sammen driver de en mælkeproduktion med 200 køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom den unge landmand er glad for sit job og det daglige arbejde med køerne, så ligger det i kortene, at han gerne vil have foden under eget bord og få sit eget.

- Jeg drømmer om at blive selvstændig landmand. Min drøm er at skabe en virksomhed, som kan generere en god økonomi og producere et rigtigt godt produkt, få et brand som folk kender og måske også udvide forretningen til andet end landbrug. Måske at producere biomasse som kan omdannes til energi eller lignende, siger Kent Porup.

Det har da også været tæt på, at Kent Porup har kunnet kalde sig gårdejer. Af forskellige årsager er det dog ikke blevet en realitet endnu. Og selvom han har både bandet over det og ærgret sig grundigt, er det ikke noget, han bruger ret meget tid på at tænke over i dag.

Den oprindelige plan var at videreføre slægtsgården, men det blev ikke til noget.

- Førhen havde jeg en drøm om at overtage min fars ejendom. Jeg var femte generation på gården, så det var helt oplagt. Men på grund af økonomiske og miljømæssige årsager, så blev det svært. Det var et hårdt slag for mig, forklarer Kent Porup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mislykkede overtagelse af slægtsgården slog dog ikke den unge landmand ud. Som 25-årig var han fuldt og fast besluttet på at den eneste rigtige løsning for ham var at købe en gård og være herre i eget hus.

- I dag er jeg faktisk på nogle måder glad for, at det ikke blev til noget. Det havde været stramt økonomisk og havde været vanskeligt at få en fornuftig forretning ud af det, så på den måde kan man sige, at jeg føler, at jeg er blevet klogere med alderen, siger Kent Porup.

Nye muligheder

Fra udelukkende at have fokuseret på selveje som eneste mulighed for at etablere sig som landmand, er Kent Porup nu begyndt at se andre muligheder for at starte for sig selv. Muligheder, som for fem år siden var fuldstændigt udelukket.

- Jeg kunne godt forestille mig, at jeg en dag starter med at forpagte en ejendom. Det kunne være her, hvor jeg er i dag. Måske noget jeg eventuelt kunne overtage over en 10-15 årig periode. Jeg ser mere på en model, hvor jeg kommer til at arbejde som driftsleder eller forpagter og har ejerskabet den vej igennem. Eller måske i en model, hvor en supermarkedskæde, som kan se en idé i, at investere i produktionsapparatet, ligesom Rema 1000 har gjort med Gram Slot, forklarer Kent Porup.

At bankerne ikke altid er til at snakke med, er fuldt forståeligt, mener Kent Porup. Det gør det dog ekstremt vanskeligt at etablere sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan godt forstå, at bankerne trækker følehornene til sig. At risikovilligheden er begrænset i øjeblikket er der ikke noget at sige til. Men omvendt, hvis de ikke er villige til at tage en risiko, så er der ingen der kommer i gang. Jeg kender ikke nogen landmænd, som har så mange millioner, de kan investere, siger Kent Porup.

Lokale fødevarer

Drømmene om at starte op som landmand handler ikke kun om at eje mursten og stalde. Det handler i langt højere grad om at skabe og udvikle fremtidens fødevarer. Og det er noget, der virkelig betyder meget for den 30-årige landmand.

- Noget af det, der kommer allermest fokus på i fremtiden er de lokalt producerede fødevarer. Så det er helt sikkert noget, jeg gerne vil arbejde mere med. Det kunne være rigtigt spændende at producere sine egne, helt lokale fødevarer på et tidspunkt, siger Kent Porup.

De lokale fødevarer handler ikke så meget om at revolutionere den måde, mælken produceres på i dag, men at rette fokus mod måden malkekvægets foder produceres på.

- Det er egentlig ikke så forskelligt fra den måde, vi gør tingene på i dag. Vi skal bare ikke importere protein. Kraftfoderet skal produceres lokalt. Hele det med at producere vores fødevarer lokalt helt fra bunden, og ende ud med et slutprodukt ? i dette tilfælde mælk ? som alt sammen er helt lokalt, det kunne virkelig være spændende. Det kræver selvfølgelig, at dem der skal aftage mælken kan se et potentiale i det, og vil være med til at distribuere mælken, men det kunne jeg forestille mig kommer inden længe, siger Kent Porup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Kent Porup overvejer, hvor, hvordan og hvad han gerne vil købe, så er hustruen Anne den vigtigste sparringspartner. For uden hende, bliver drømmen ikke den samme.

- Det er en stor beslutning, og ikke kun for mig. Når vi tager springet, kommer det jo i høj grad også til at handle om min hustrus liv. Hun skal være indstillet på det liv, vi kommer til at leve, så derfor er det klart, at jeg rådfører mig ekstremt meget med hende, når vi er i den proces, og det skal føles rigtigt for os begge. Ellers skal vi finde en anden løsning, som vi begge kan leve med, forklarer Kent Porup.

Lige nu er planerne kun planer. Og drømmene kun drømme. Men for Kent Porup er der ingen tvivl. Han vil have sit eget. På en eller anden måde.