Det er blevet svært at se forskel på Lexion med ryster eller rotorer, ikke bare på udseendet, men også på en række andre områder på maskinerne.

Til sæson 2017 opdaterer Claas rystemejetærskerne i Lexion 600-serien med blandt andet nye motorer samt nyt kølesystem og snitterenhed, som er kendt fra den større 700 hybrid-serie.

Umiddelbart kan det være svært at se forskel på 600 og 700-modeller, da udseendet minder mere og mere om hinanden. Når man sætter sig i kabinen, kan det ligeså vel være en Lexion 700, som en 600-serie.

Stenfælden er et dagligt servicepunkt man irriteres over. Man kan ikke nøjes med at stå ved forhjulene for at tømme den.

- Morten Damsgaard, PowerGear-testpilot

PowerGear er taget til det sønderjyske, hvor vi kører med topmodellen i den opdaterede serie: Lexion 670. Ydelsen i topmodellen ligger på 435 hestekræfter, rummer seks rystere, 1.700 millimeter bred cylinder og et soldareal under luftkontrol på 5,8 kvadratmeter.

Under testen høstede vi vårbyg, og det kan være svært at få en fornemmelse af kapaciteten i især vårbyg, men mejetærskeren kørte uden problemer af sted med det 31 fods skærebord med 40 procent motorbelastning og seks til syv ton udbytte pr. hektar.

Skærebordet er tæt på

Under høstarbejdet bemærker jeg straks det lave lydniveau i kabinen på 72 dB(A), som jo svarer til lydniveauet i en personbil. Man befinder sig godt i kabinen, og føler der er god kontrol over mejetærskeren. Dog mener jeg, at sluget på mejetærskeren er for kort.

Efter en hel høstdag bemærker jeg, at man hurtigt får en tendens til at sidde en smule foroverbøjet i maskinen, for at følge med i flowet i skærebordet. Det skyldes simpelthen, at skærebordet sidder for tæt på kabinen. Jeg kunne godt tænke mig, at sluget blev forlænget, så skærebordet kom længere væk fra kabinen. Mange Lexion-chauffører kan sikkert nikke genkende til, at det ikke er ofte man benytter ryglænet i det ellers fantastiske gode førersæde. Problemet kan løses ved at rykke sædet langt frem, men så kommer man hurtigt i nærkontakt med rattet. Det kan også skyldes, at jeg ikke er særlig høj, men jeg har ofte set, at en Lexion-chauffør, der sidder foroverbøjet, når der høstes.

Når kritikken med udsynet til skærebordet er givet, så skal Claas også have ros for skærebords-automatikkerne. Som de eneste på markedet, har Claas fire skærebords-automatikker, som for det første er lette at indstille, og for det andet reagerer skærebordet lynhurtigt.

Fra kørehåndtaget kan man hurtigt vælge, hvilke automatikker man vil benytte. Der sidder to indstillinger for tastebøjlerne under skærebordet, og to for indstillingerne på sluget af mejetærskeren. Regulering af højden sker fra en rulleknap foran terminalen, så man hele tiden har skærebordet i automatik-mode, når højden ændres. Det er en rar sikkerhed ved især brede skæreborde.

Defineret genveje

Hele mejetærskeren styres og overvåges fra Cebis-terminalen, som Claas kalder terminalen for enden af højre armlæn. Terminalen er ikke touch-følsom, men styres primært fra tre drejekontakter. En mindre til ren navigation i terminalen samt to større til styring af konkrete funktioner. Den ene drejekontakt giver mulighed for at indstille cylindre-omdrejninger, blæsehastighed, soldåbning og så videre.

Den anden drejekontakt er en såkaldt 'Hotkey'. Afhængigt af hvor drejekontakten står, kan man fra kørehåndtaget få en genvej direkte til den menu, som Hotkey-drejekontakten er drejet over på. Det kan eksempelvis være skærebordshøjden. Når Hotkey står på højden til skærebordet, så styrer jeg med enkelte klik fra kørehåndtaget højden. Det kan også være sektionskontrol, så man med enkelte klik på kørehåndtaget, kan reducere bredden på skærebordet, når der måles areal. Hotkey'en er virkelig en fantastisk funktion, som jeg konstant benytter i mejetærskeren.

Når man sidder i købs-øjeblikket og bestiller bedriftens kommende Lexion-mejetærsker, så husk for alt i verden at bestille den med C-motion kørehåndtaget.

Kørehåndtaget er kendt fra Claas-traktorerne og er ? efter min mening - markedets bedste kørehåndtag på nuværende tidspunkt. Chaufførens højre hånd hviler ganske fint på kørehåndtaget, og skærebordet betjenes let med fingerspidserne. Det er en sand fornøjelse at køre mejetærsker med det nye kørehåndtag, og man føler pludselig, at standard kørehåndtaget fra Claas ikke er nær så komfortabel. I den afprøvede maskine, var det standard kørehåndtaget fra Claas, som var monteret.

Lettere service

Under sidepladerne på den grønne, tyske mejetærsker sidder der en del remme og remskiver. Smørenipler er fint markeret, og tilmed med farver, så man tydeligt kan se, hvornår hvilke smørenipler, som skal have fedt.

Remskivernes spænding strammes let på fjedre, som har indikatorer, der også er lette at se. Dermed kan man let se, hvornår det er nødvendigt at finde nøglerne frem, og stramme fjederens spænding op.

Variatorskiverne til styring af cylindre og blæser er blevet opdateret med en ny smørecylinder, hvor man dels let kan komme til at smøre, og dels let kan se, hvornår de enkelte smørecylindre trænger til smøring.

Det er let at nå op til selv de højest placerede smørenipler, da stigen bag på mejetærskeren, som benyttes til at komme op til motor og køler, kan afmonteres og tages med rundt på maskinen.

Når man kravler op på maskinen er der let adgang til luftfilter, og tankstudser til AdBlue og dieselolie er placeret i fodhøjde i gulvet langs med køleren, og det er måske en smule uhensigtsmæssigt, når mørket falder på, da man let kan komme til at snuble over dem.

Køleren på de to topmodeller i Lexion 600-serien er samme køler-enhed, som er kendt fra 700-serien, og som Claas kalder for Dynamic Cooling. Her ligger køleren vandret, og suger luften ned ovenfra, hvorefter luften trykkes fremad til motoren og nedad i siden. Det har dog desværre den effekt, at motoren bliver placeret forholdsvis langt væk fra køleren, og under tørre og støvede forhold, bliver motoren hurtigt støvet og virker meget beskidt.

Køleren kan også få vanskeligheder ved at holde sig selv ren, til trods for, at der er en støvsuger monteret på køleren. Under normale danske høstforhold er det dog intet problem, men jeg er ret sikker på, at under tørre forhold kan det godt blive et problem med at holde køleren helt ren.

Stenfælden er et dagligt servicepunkt, som man irriteres over. Man kan ikke nøjes med at stå ved forhjulene for at tømme den. Det kræver desværre, at man skal helt ind til stenfælden for at åbne den, og derfor er chancen for, at man undgår at blive støvet til meget lille. Det ville være rart med et håndtag, man kunne nå fra ydersiden af forhjulene, og dermed undgå at blive helt støvet til.

Til gengæld er tilløbsplanet meget let at få adgang til, når stenfælden er tom. Med tre bolte og en fingerskrue tages en plade af bag stenfælden, og de seks tilløbsplan bestående af plastik er lette at afmontere for derefter at gøre rene. Det er vist ikke set lettere på markedet.

Til gengæld kender alle Lexion-chauffør helt sikkert til problemer med en stor mængde halm og avner på mejetærskerens slug, specielt når der køres i byg. Det er som om, at skærebordet er for højt til sluget. Jeg tror, problemet kan løses ved at en plade monteres på sluget, som går ned på skærebordet. Problemet består i, at alt det materiale, som får sig lagt på sluget ikke kan komme fra sluget, uden man manuelt skal ud og enten blæse eller smide det væk. Hvis en plade monteres, kunne man manuelt gå ud og slå pladen til side, og dermed tømme sluget for skidt, og igen få et udsyn ned i skærebordet.

Stormejetærsker indtryk

Foruden en betjening af maskinen, som er identisk med den større hybrid-serie fra Claas i form af Lexion 700-serien, så har 600-serien nu også fået monteret den store korntank på 11.000 liter, ligesom storbroren, og tømmehastigheden ligger på 110 liter i sekundet.

Den nye 600-serien har også fået monteret en større snitter, og diameteren på snitteren er øget med 50 millimeter. Det burde betyde, at materialet kan accelereres kraftigere og dermed fordeles bedre. Under testen lagde vi halmen på skår, men hvis halmen snittes, kastes det efter snitteren ind i radialfordeleren, som fordeler halmen i fuld skærebords-brede. Det sker blandt andet ved sidevindsføler, som korrigerer for sidevind, så halmen ikke kastes ind i det korn som skal høstes efterfølgende. Snitteren kan til- og frakobles fra kabinen med et enkelt tryk.

Styrer selv luften

Claas præsenterer Auto Slope på de nye Lexion-modeller, som styrer blæseomdrejningerne automatisk og tilpasser sig løbende til mejetærskerens hældning på marken. Systemet betyder, at blæserydelsen automatisk reduceres, når der køres op ad bakke, for at undgå spild. Når der køres ned ad bakke, øges omdrejningstallet, så det sikres, at renseriydelsen er tilstrækkelig. Under testen havde vi dog ikke mulighed for at prøve systemet af.

Sammen med Auto Slope, så tilbydes Auto Cleaning også på 600-serien, hvilket allerede er kendt fra 700-serien. Auto Cleaning styrer blæseromdrejningstallet udfra over- og undersoldets åbning. Det sker med en lang række sensorer, der løbende registrerer mejetærskerens forskellige værdier og derefter tilpasser sig til de aktuelle forhold.

Plusser

Lavt lydniveau

God kabine

Hotkey-funktion

Skærebords-automatikker

Tilgang til tilløbsplan

Mulighed for fremragende kørehåndtag

Minusser

Skærebord sidder tæt på kabine

Skærebord for høj i forhold til slug

Stenfælde

Motor placeret langt væk fra køler

Lydmåling

Under høstarbejdet med 5,2 km/t ved 1.944 omdr.: 72 dBA

Tekniske specifikationer

Motor: MTU

Volumen, l: 10,7

Effekt kW/hk: 320/435

Transmission: Hydrostatisk

Tankindhold dieselolie, l: 800

Tankindhold AdBlue, l: 80

Antal rystere: 6

Ryster længde, m: 4,4

Rysterareal, m2: 7,48

Soldareal, m²: 5,8

Cylinder bredde, mm: 1700

Cylinder diameter, mm: 600

Korntank, l: 11.000

Tømmehastighed, l/min: 110

Skærebord, m: 9,3

Vægt basismaskine, kg: 15.400

Højde, med korntak foldet ud m: 4,8

Dette koster Claas Lexion 670:

Pris på afprøvet mejetærsker inkl. udstyr: 3.655.762,5 kr.

Basismaskine: 3.159.787,5 kr.

Skærebord: 437.475 kr.

Skærebordsvogn: 58.500 kr.

Uddrag af ekstra udstyr på afprøvet mejetærsker:

Autostyring m. S7-terminal: 54.599 kr.

Bakkamera: 6.337,5 kr.

2x sideknive til raps: 37.424 kr.

Importørkommentar

Af Lars Søgaard, produktchef hos LMB Danmark

Først og fremmest er det dejligt, at PowerGear har haft en rigtig god oplevelse med denne maskine. Det er lækkert, at der er lagt mærke til mange af de gode egenskaber, der er på de nye Lexion-modeller. Her kan blandt andet nævnes udtagelig tilløbsplan i fuld længde, Hotkey, skærebords-automatik, lavt lydniveau, nye variatorskiver, let at servicere med masser af lys til servicering, og der medfølger endda fyldt værktøjskasse, og ikke mindst vores nye snitte- og fordeler-system, der virker utrolig godt selv med de bredeste skæreborde.

Der skal selvfølgelig tales om tømmerørs-længde, når man bestiller en ny mejetærsker, da kundernes behov og ønske for hvor vognen skal køre ved tømning er meget forskellige. Tømmerørets længde afhænger også af højden på kornvognene. Claas har forskellige løsninger, som i de fleste tilfælde kan tilpasses kundernes ønsker.

Tømning af stenfælde løser jeg med en lang genstand til at få det sidste ud. På den måde kan man for det meste stå uden for hjul eller bælte, og hvis vinden er rigtig, plejer det at lykkedes uden at skulle i bad.

Det er rigtigt, at udsynet til skærebordet kunne ønskes bedre på ældre Claas-modeller. Kunder der har kørt tidligere modeller, oplever at udsynet er væsentlig forbedret, så her er mit indtryk at kunderne generelt er tilfreds med udsynet. Der er faktisk kommet en ny dug der kan monteres over sluget, hvis man oplever problemer med ophobning af materiale på sluget.

Dynamic Cooling har kunderne været meget positive over efter de har kørt med det i marken. Det kan virke som om motor er mere støvet, og generelt skal der blæses af jævnligt under alle omstændigheder. Man kan bestille Lexion med kompressoranlæg monteret fra fabrikken. Med dette har man let adgang til trykluft med en kapacitet, der kan forestå den daglige afblæsning.

På Agromek til november er det netop en Lexion 670, der er udstillet på Claas standen i hal F ? den udstillede maskine hedder dog ?Lexion 50.000?, da det er nummer 50.000 producerede Lexion.