New Holland BB9090 kom på markedet i 2008, hvor den afløste New Holland BB980. Begge modeller producerer baller på 120 gange 130 centimeter, og bygges som den eneste presser i modelprogrammet fra New Holland på Heston-fabrikken i Nordamerika.

For at øge kapaciteten er hastigheden på det store stempel øget fra 25 til 33 slag pr. minut, og slaglængden på stemplet er øget fra 78 til 82 centimeter. Da begge dele øger produktiviteten og giver mulighed for at presse tungere baller, er der sket forstærkninger på både transmission og krumtap.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BB9090 er udstyret med eget hydraulikanlæg som justerer pressetrykket, og som driver blæseren ved bindeapparaterne.

I 2014 fik New Holland BB9090 tilføjet et Plus i modelbetegnelsen. Modellen er blandt andet opgraderet med et ballekammer, som er 406 millimeter længere end på forgængeren.

Den brugte presser, som er set hos Farmas A/S, er fra 2009.

Fuldkantede baller

At foretage en ensartet fyldning af et ballekammer, der er 130 centimeter højt, kræver en særlig teknik. Lige siden introduktionen, har storballepresserne fra Hesston arbejdet med et forkammer, hvor materialet forkomprimeres, før det føres op i ballekammeret. Komprimeringen foretages af en række indføringsgafler, som fører materialet fra pickuppen og ind i forkammeret. Når kammeret er fyldt, udløser en pal i bunden af kammeret fødemekanismen, som skubber materialet op i ballekammeret. Derved fyldes ballekammeret helt til toppen, og presseren kan derfor producere fuldkantede baller både i store og små skår.

Presningsgraden justeres automatisk

Med modelskiftet til BB9090 flyttede New Holland den elektronisk styreenhed ud på presseren, og presseren blev samtidig ISOBUS-kompatibel. Brugeren vælger derfor selv, om presseren skal kontrolleres fra en ekstern terminal eller fra traktoren monitor. Presningsgraden indstilles på terminalen i førerkabinen, og når indstillingen er foretaget, overtager presserens automatik kontrollen og justeringen af presningsgraden. Sensorer i transmissionen registrerer det tryk, som overføres til det store stempel, og sker der ændringer, regulerer hydraulikken trykket på de tre sider af ballekanalen. Den hurtige regulering betyder, at ændringer i materialets fysiske struktur og tørstofindhold, kun får mindre indflydelse på presningsgraden og ballernes vægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

New Holland BB9090 kunne også leveres i en Rotor Cutter-version med indbygget snitter. Til- og frakobling af snitteren sker fra førerkabinen, og snitteren kan monteres med op til 19 knive. Det giver en teoretisk snittelængde på 48 millimeter.

Storballepresseren blev som standard leveret på en enkelt aksel med dækmontringen 28Lx26. Alternativ kunne presseren levers på en styrbar bogieaksel og med dæk i dimensionen 620/40x22.5.

Historikken tæller

Udvendigt kan den brugte presser se fin ud, men under skærmene er der stor forskel på, om presseren er opdateret og serviceret til fortsat drift, eller om den er nedslidt.

- Prisen på en brugt presser afhænger helt af, hvordan den er serviceret, og derfor tæller presserens historik næsten lige så meget, som hvor mange baller, den har presset. På New Holland BB9090 er det i øvrigt sådan, at man kan have fuld tillid til det antal baller, som tælleren viser. Tælleren sidder nemlig i computeren på presseren, og påvirkes derfor ikke af om presseren får en ny terminal, siger Thomas Mikkelsen, salgschef hos Farmas A/S.

Se på pickuppen

Ved gennemgang af den brugte presser anbefaler servicetekniker Karl Emil Østergaard at starte med at se på pickuppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pickupbånd og fjedre er lette at kontrollere, og finder man allerede her bøjede fjedre, som har slidt spor i pickupbåndene er der grund til at være på vagt. Undersøg kulissestyret for slid og se efter om et eller flere lejer i styret skal skiftes, siger Karl Emil Østergaard, der har pressere som speciale hos Farmas A/S.

For at minimere slidtagen på pickuppen, opfordrer han til, at pickuppens aflastningssystem justeres, så pickuppen svæver og de to støttehjul kun foretager den sidste korrektion af højden.

Kæderne smøres automatisk

I modsætning til de mindre pressere fra New Holland som har lukkede transmissioner, er der på BB9090 en del rullekæder. De smøres automatisk med olie fra en central beholder.

- Hovedtransmissionen er påfyldt en speciel gearolie, som skal skiftes hvert andet år. Til det automatiske smøreanlæg har vi erfaring for, at en almindlig 15W-40 motorolie er det som fungerer bedst. Olien har en god smøreevne, og er tilpas tynd til at den fungerer optimalt under alle forhold, siger den nordjyske montør.

Ved vintereftersyn kontrolleres stemplets bæreruller for slør, og rullerne må hverken gå for let eller for stramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Løber rullerne for let rundt, er det tegn på at tætningerne i lejerne er ødelagt. Modsat må de ikke gå for træge, og de må absolut ikke have mislyde. I begge tilfælde skiftes lejerne, og da det er ganske almindelige lejer, må der hellere skiftes et leje for meget end et risikere et ærgerligt nedbrud midt i høst, siger Karl Emil Østergaard.

Koblinger skal luftes

Forskellige steder i drivlinjen er presseren beskyttet med overbelastningskoblinger.

- Koblingerne er traditionelle pladekoblinger, og efter en lang vinter er der risiko for, at de har sat sig fast. Derfor er det vigtigt at de får lidt motion inden sæsonen indledes. Vi gør det ved at løsne koblingerne og starte maskinen op. Derved slides koblingerne blanke, og efterfølgende skal de blot spændes til på mål, siger montøren.

Når sæsonen er slut, anbefaler Karl Emil Østergaard at presseren blæses af og smøres ind i et tyndt lag olie. Skal presseren være pæn at se på, har han ikke noget imod at den vaskes udvendigt, men han fraråder at anvende højtryksrenseren under skærmene på lejer og kæder.