2016 har været et hårdt år for danske svineproducenter, men der kan være bedring på vej. En ny prisprognose fra Danske Svineproducenter byder ihvertfald på stigende priser i 2017.

- Året 2016 var præget af et markant prisopsving på svinemarkedet. Årsagen var først og fremmest den enormt stigende efterspørgsel fra Kina. Priserne kom fra et ekstremt lavt prisniveau i begyndelsen af året, mens afsættet for priser i 2017 bliver noget bedre i de første to kvartaler af 2017. Gennemsnitsprisen på smågrisemarkedet forventes at stige med cirka 21 kroner og ender på 377,50 kroner pr. gris. Der er udsigt til en mere normal sæsonkorrektion der gør, at den ikke bliver højere, det skriver Danske Svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen har også forventninger om, at puljenoteringen vil stige:

- I løbet af foråret 2017 regner man med, at smågrisenoteringerne vil stige igen pga. den sæsonmæssige udvikling. Det vil ikke overraske, hvis puljenoteringen vil stige til 450 kroner eller Nord-West noteringen til 55,00 euro. Da vi allerede er på et højere prisniveau nu, bliver opsvinget sandsynligvis mindre, men gennemsnitsprisen for det første halvår af 2017 bliver markant højere end i det første halvår af 2016. For tredje og fjerde kvartal af 2017 forventes faldende priser på smågrisemarkedet igen. For det første vil det være den typiske sæsonmæssige udvikling. For det andet er der for tiden mange meldinger om kinesiske producenter, som har planlagt at udvide deres produktion betydeligt. Det forventes, at det kan have en negativ effekt på kødmarkederne i løbet af 2017. Af denne grund er det usandsynligt, at den sæsonmæssige nedtur bliver lige så moderat i 2017 som i år, skriver Danske Svineproducenter.

Når det forventes, at priserne er på vej op, skyldes det en god efterspørgsel i Tyskland og Polen:

- Alt i alt forventer vi lidt højere gennemsnitspriser for markedsnoteringerne i 2017 end i 2016. Første halvår burde være meget bedre, mens andet halvår kan være lidt dårligere. Der forventes god efterspørgsel fra Tyskland og Polen, hvilket resulterer i, at den danske puljenotering burde ligge cirka 10 - 15 kroner højere end den beregnede notering. Derudover regner man med, at den danske puljenotering vil ligge 10 - 20 kroner under den omregnede tyske Nord-West notering på årsbasis, fordi tyske slagterier ofte betaler en merpris for smågrise, som er født i Tyskland. Årsagen er, at både indenlandske og udenlandske kunder ofte efterspørger grisekød, som opfylder de såkaldte "4 x D"- kriterier, hvor grisene skal være født, opvokset, slagtet og forarbejdet i Tyskland, skriver Danske Svineproducenter.