Ønsket om at samle al kornopbevaringen på en ejendom er blevet en realitet på Holmgaard nær Jerslev i Nordjylland, da de netop har opført en ny lade. En lade, som giver dem en stor grad af arbejdslettelse og et minimum af vedligehold.

Gården Holmgaard ejes af Poul Due og er omdrejningspunktet for en bedrift på 510 hektar, hvoraf 450 hektar er under plov. Driften er ren planteavl med en markplan bestående af vårbyg og vinterhvede til fremavl, frøgræs, vinterraps og kartofler. Der er to mand ansat på Holmgaard. Den ene er driftsleder Karsten Christiansen, som har været ansat hos Poul Due i cirka 14 år. Den anden er Thomas Knudsen. De to varetager alle opgaver hele året rundt uden hjælp ude fra. Poul Due hjælper dog til i høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En rigtig lade

Opførelsen af en ny lade på Holmgaard har løst mange af de udfordringer, som de tidligere havde med at få det til at gå op med lagring og tørring af afgrøderne. I stedet for at have afgrøderne liggende flere steder, og blandt andet skulle flytte rundt på storsække af udsæd og gødning for at finde plads, har de nu samlet lagring og tørring af korn på Holmgaard.

Portene er lavet så brede, at det er muligt for dem at køre mejetærskeren med tvillingmontering ind. Samtidig er højden til, at en lastbil med sættevogn kan tippe af indenfor. Opbygningen af selve laden er simpel, men giver dem en stor grad af fleksibilitet.

- Vi har hverken korngrav, redlere eller elevatorer at skulle tænke på. Det giver mere ro og et mindre behov for vedligehold, fortæller Poul Due.

Derimod har de opgraderet på selve styringen af planlageret.

- Tørreprocessen kan vi køre automatisk, og den styres blandt andet via følere i hovedkanalen og 18 spyd med temperaturfølere til placering i selve kornet, fortæller Karsten Christiansen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I år har tingene dog været lidt presset af at komme helt ind i selve styringen, så det sidder ikke helt på ryggraden endnu. Men vi har allerede fået gode erfaringer med, at lommer i kornet hurtigt kan fikses. Blæseren har en god kapacitet og ved at blænde nogle kanaler af, kan vi hurtigt få blæst og tørret kornet igennem. Næste år vil vi være flere erfaringer rigere - det halve af den nye lade er jo styringen.

I Agro, der udkommer fredag den 14. oktober i dag kan du læse mere om laden på Holmgaard, selve opbygningen og den fleksibilitet, som laden giver nu og i fremtiden.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.