Abonnementsartikel

Til trods for mere end 250.000 baller og én million bindinger kører D1000-presseren hos Søttrup Maskinstation upåklageligt.

Man bliver helt nostalgisk, når Ford TW-15'eren starter PTO'en op og sætter omdrejninger på motoren, mens den gule pressers sagte stempleslag begynder at give gyngende bevægelser til den blå traktor.

Hos Søttrup Maskinstation kører presser-sættet fra slutningen af 1980'erne stadig i bedste velgående: New Holland D1000-presser og Ford TW-15 som trækhest.

Det er faktisk knivene i den eftermonteret snitter, som der har været størst vedligeholdelse på.

- Ulrik Lemvig, Søttrup Maskinstation

- Når balletælleren når 50.000, så nulstilles den, fortæller Ulrik Lemvig, indehaver af Søttrup Maskinstation, og fast mand på presseren siden 1988. Nulstiling af balletælleren er sket fem gange.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Med 250.000 baller må jeg sige, at jeg er godt tilfreds med driftssikkerheden på den gamle D1000-presser, forklarer Ulrik Lemvig, som selv har stået for den overordnede service af presseren i årenes løb.

Eftermonteret snitter

Hvordan kan det overhovedet være muligt at nå det vanvittige antal baller på blot 28 år? Ulrik Lemvig fortæller, at presseren allerede fra start skilte sig ud på markedet:

- Jeg monterede en Ferri-snitter foran pick-uppen på presseren, og det var der ikke så mange, der havde i slutningen af 80'erne, fortæller den himmerlandske maskinstationsmand, som i 1988 stoppede som mekaniker hos Farmas i Farsø, og kom med hjem til faders maskinstation og indgik som partner.

- I 1999 overtog jeg resten af maskinstationen, men har dog den dag i dag, stadig hjælp fra min far, som er fast chauffør på mejetærskeren.

Ulrik Lemvig fortæller at sæsonen for presseren de første år var rigtig lange, og det betød mange baller på få år:

- Der var ikke mange, som tilbød presning af så fint snittet materiale, som vi kan leverer med D1000'eren med den eftermonterede snitter. I dag er sæsonerne blevet ekstremt korte, og det skyldes først og fremmest, at der i dag er mange pressere om at gøre arbejdet.

Selv råder Søttrup Maskinstation over tre minibigballepressere og foruden den 28 år gamle D1000 er der også en New Holland 4880-presser i maskinhuset, samt en helt ny Bigbaler 890 minibigballepresser fra i år.

- Der er dog stadig kunder til D1000-presseren, som primært skyldes ballemålet på 90 x 60 centimeter, som alle kan håndtere. Specielt minkavlere er vilde med denne ballestørrelse, hvor de snittede baller bruges som strømateriale.

Få omkostninger

Ulrik Lemvig fortæller, at den eftermonterede Ferri-snitter skaber en del støv.

- Derfor jeg har selv bygget et blæsehus oven på bindeapparaterne, som sørger for at holde bindeapparaterne fri for støv, hvilket virkelig er nødvendigt, når der køres med snitteren.

Omkostningerne til presseren har ikke været mange i årenes løb, og den himmerlandske maskinstationsejer fortæller, at det har begrænset sig til rene vedligeholdelsesomkostninger:

- Det er faktisk knivene i den eftermonterede snitter, som der har været størst vedligeholdelse på - selve presseren har ikke haft de store nedbrud på i de 28 år. Vi har skiftet et enkelt tandhjul, også er alle fire nåle blevet skiftet ud, men det skyldes faktisk en ujævn mark, hvor nålebremsen ikke kunne holde nålene, og dermed gik de i nærkontakt med stemplet, så man må sige, at vi virkelig har kørt økonomisk med den gule presser.

På Søttrup Maskinstation er næsten alle ansatte uddannede mekanikere, og da man foretager meget af vedligeholdelsesarbejdet selv, er det også med til at holde omkostningerne i bund.

- Det er altid lettere at forebygge end at helbrede, og det betyder virkelig meget, hvem man har til at køre med maskinerne. Jeg har nogle dygtige folk ansat, som kører med grejet, som var det deres eget, og det betyder virkelig meget, understreger Ulrik Lemvig.

Tiltro til New Holland og driftssikkerheden på den gamle D1000'er gjorde det derfor også naturligt, da der i år skulle investeres i ny presser, at det igen blev en New Holland.

- Den nye New Holland BigBaler 890 fik vi i sommer, og den har blot presset 3.000 baller indtil videre, så vi kan ikke rigtig udtale os om de store erfaringer med den presser bortset fra, at kapaciteten i presseren er enorm, fortæller Ulrik Lemvig.

Det er Jens Andersen fra Farmas, som har solgt den nye presser til Søttrup Maskinstation, og det var faktisk også ham, der solgte D1000'eren tilbage i slutningen af 1980erne.

- Det er altid en fornøjelse at handle med Søttrup Maskinstation, for man kan tydeligt se, hvor godt der bliver passet på grejet, fortæller Jens Andersen fra Farmas.

Har fulgt Farmas

Søttrup Maskinstation blev grundlagt i 1954 af Anker Lemvig, som er bedstefar til Ulrik. Senere overtog Villy Lemvig maskinstationen, og i 1999 overtog Ulrik Lemvig maskinstationen fra sin far, og er dermed tredje generation. Maskinstationen udfører i dag alt landbrugsarbejde som jordbearbejdning, høst, presning, ensilering og gyllekørsel. Der er fem mand ansat, og traktorfarven er blå.

- Vi har faktisk 18 traktorer, dog mest af ældre dato, og alle fra Farmas i Farsø, fortæller Ulrik Lemvig. Det startede med en Porsche, senere en Bukh og fra 1968 da det daværende Farsø Maskinværksted fik Ford forhandlingen og senere New Holland fulgte Søttrup Maskinstation med.

- Jeg har aldrig købt en helt ny traktor endnu, men nøjes med lettere brugte. Dog køber jeg ikke en hvilken som helst brugt traktor, da jeg helst skal have lidt kendskab til den, så vi er sikre på, ikke at købe en traktor, som har haft et hård liv, fortæller Ulrik Lemvig.

Derimod købes redskaber oftes som nye. Det betyder blandt andet at skårlæggere, rive, pressere og finsnitter er købt som helt nye maskiner.