Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen indledte fredag morgen på Seges økonomikonference med et indblik i dansk økonomi - og i særdeleshed dansk landbrugs økonomi. Og set fra nationalbankdirektørens stol, ser det ikke for godt ud med økonomien i landbruget.

Dansk økonomi som helhed er ifølge nationalbankdirektøren inde i en svag vækstperiode. Beskæftigelsen stiger, ledigheden falder kraftigt og flere kommer i arbejde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I forhold til landbruget ser det noget anderledes ud.

- Landbruget kæmper stadig med en række udfordringer, som skyldes den store krise i forhold til jordpriserne. Samtidig er der en alt for stor gældssætning i landbruget, og det hæmmer erhvervet kraftigt, siger nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen.

Det er især den strukturelle omstilling, som går for langsomt. Den lave rente betyder ifølge nationalbankdirektøren, at udviklingen ikke sker med en hastighed, som vil kunne øge konkurrenceevnen.

- Man kan jo diskutere, om det her lave renteniveau betyder, at tilpasningen tager længere tid. Hæmmer det i virkeligheden den udskiftning der skal til for at hæve effektiviteten og produktiviteten? Bruger bankerne i virkeligheden for mange ressourcer på at holde tingene kørende i stedet for at skubbe gang i en udvikling, som kan skabe et fremtidigt konkurrencedygtigt landbrug?, siger Hugo Frey Jensen.

Nationalbank-direktøren havde også en opfordring med til dansk landbrug. Det handler om at finde en opskrift på, hvordan man får sine produkter til at bevæge sig opad i værdikæden. Og her havde han taget økonomikonferencens rammer i Legoland med i sin betragtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dansk industri findes der vel næppe et bedre eksempel end den virksomhed, vi befinder os midt i lige nu. Lego har formået at producere et produkt, som ligger rigtigt højt i værdikæden. Hvor er landbrugets legoklods? Kunne det være relevant at finde frem til landbrugets legoklods? Den specialisering, som ville differentiere dansk landbrug og gøre det konkurrencedygtigt i lige præcis den niche, vi kan gøre en forskel i, siger Hugo Frey Jensen.

Fremtidens landbrug skal i langt højere grad være robust og have en solid egenkapital.

- For at vi skal få et robust erhverv, skal der større egenkapital ind i erhvervet. Ellers bliver det hele tiden et spørgsmål om at køre i den samme gældscyklus, som har bragt os derhen, hvor vi er i dag, forklarer Hugo Frey Jensen.