Over de næste fem år, vil verdens befolkning bruge 35 procent flere penge på fødevarer. Det betyder, at der er store muligheder for landmænd verden over.

Trevor Davis, som til daglig arbejder med digitalisering på globalt plan for IBM, med fokus på landbrugets udfordringer, mener at Danmark har gode kort på hånden, når det gælder fremtidens udfordringer for fødevareproduktion.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Lille Danmark er en supermagt indenfor landbrug. Og for et land, som har så godt et ry som eksportør af fødevarer, er der gode muligheder for at udnytte dette faktum, sagde Trevor Davis på Seges årlige økonomikongres.

Hvis Danmark skal kunne udnytte de muligheder, der er for at øge indtjeningen, skal der investeres i teknologien. Et af de vigtigste elementer i udviklingen af fremtidens landbrug er data. Og der er store udfordringer i forhold til både indsamling og bearbejdning af data.

- Vi har teknologien til at sende en drone op og fotografere en mark så detaljeret, at man kan lave en individuel analyse af blade. Hvis man gør det med en mark, skaber man virkeligt store mængder data, som i dag er en udfordring for os i IBM og vil være helt umulige at håndtere for den enkelte landmand. Derfor skal der udvikles teknologi, som både kan håndtere den data og analysere på det, siger Trevor Davis.

Investeringerne kommer i dag fra en række nye virksomheder, som fokuserer på enkelte elementer af dataindsamling og udnyttelse.

- Jeg følger hundredevis af start-upvirksomheder, som fokuserer på mange forskellige aspekter af landbrug og fødevareproduktion. Det er ikke bare droner og satellitter, men mange forskellige aspekter af selve landbrugserhvervet, siger Trevor Davis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I øjeblikket udvikler og opkøber IBM virksomheder, som giver muligheder indenfor landbruget. Eksempelvis er The Weather Company, som leverer hyperlokal vejrdata fra både fly, private vejrstationer og andet og samler data, som den enkelte bruger kan trække ud med en vejrudsigt for et meget lokalt område.

Data er afgørende

Digitalisering og præcisionslandbrug kræver effektiv håndtering af Master Data. Hvis man ikke har det, kan man ikke udvikle de maskiner, teknikker og afgrøder, som fremtidens landbrug skal producere.

- Hvis ikke, man får styr på grundstenene, så får man ikke kapitaliseret ordentligt på de muligheder der er i branchen, siger Trevor Davis.