Abonnementsartikel

Omkring 100 landmænd var på rundvisning i Agri Nords forsøgsmarker, da landboforeningen inviterede til Grovfoderdag 22. september.

Skal majsen snittes på traditionelvis eller skulle man gøre et forsøg med shredlagemetoden? Det var et af spørgsmålene til Grovfoderdag på Agri Nords forsøgsmarker nær Haverslev.

Udover at blive klogere på shredlage kunne deltagerne også se nærmere på 33 majssorter og 24 græsblandinger. Til at præsentere sortsforsøgene var repræsentanter fra de forskellige leverandører samt konsulenter fra Agri Nord.

Meget skeptisk

Det var kvægkonsulent Rasmus Krarup, der stod for oplægget om skredlage, som er meget udbredt i USA - et alternativ til traditionel finsnitning med mere struktur i ensilagen uden det går ud over kerneknusningen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg vil stille mig meget skeptisk overfor, hvor vidt det har nogen gavnlig effekt at vælge shredlage frem for finsnitning her i det nordjyske. Vi kan ikke sammenligne med de amerikanske forsøg, da de arbejder med langt højere tørstofprocenter end dansk ensilage. Samtidig bruger vi i Danmark store mængder græs i foderet, lød det fra Rasmus Krarup.

Han var derfor klar i sin anbefaling til de fremmødte.

- Hvis I skal betale ekstra for det sammenlignet med finsnitning, så ville jeg ikke røre det med en ildtang, lød det fra Agri Nords kvægkonsulent, der kunne fremvise eksempler på majs høstet efter shredlagemetoden.

Gode råd

Både i græs- og majsmarkerne slog Agri Nord Planteavl et slag for udbytteregistreringen.

- Alt for få mælkeproducenter laver tilstrækkelig udbytteregistrering. Det gælder både i majs og græs. Tag eksempelvis majsmarkerne - det er ofte de arealer, som ligger længst væk fra gården og måske er lejede. Man ved hvad det koster at leje, men hvis man ikke kender det præcise udbytte, så er det umuligt at vide, om det kan betale sig at leje forholdsvis dyre area-ler ind, siger planteavlskonsulent Anders Spanggaard.